Сваки четврти Американац не пере редовно руке: Упозоравајуће истраживање у САД

© Flickr / Silvia StortiПрање руку
Прање руку - Sputnik Србија
Пратите нас
Нови извештај Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) показао је да 25 одсто Американаца заборави да опере руке у важним тренуцима, као што су, на пример, после кашљања или истресања носа.

Све више Американаца пере руке услед пандемије ковида 19, али сваки четврти „заборави“ на ту навику у тренуцима кад је то потребно, показује најновије истраживање.

Извештај ЦДЦ-а испитивао је навике прања руку код Американаца пре и за време пандемије вируса корона. Аутори су анализирали резултате две национално репрезентативне анкете, прве спроведене у октобру 2019. и друге из јуна ове године, преноси „Лајв сајенс“.

У анкетама су учесници питани о ситуацијама у којима се сете да оперу руке попут коришћења јавних и тоалета код куће, после кашљања, кијања или истресања носа, пре јела код куће или у ресторану, или пре припремања јела код куће.

Извештај је открио да се велика већина сети да опере руке после коришћења тоалета. И 2019. и 2020. године више од 85 одсто испитаника је рекло да се сете да оперу руке после коришћења тоалета код куће, а 95 одсто је рекло да их перу после коришћења јавних тоалета. У оба истраживања 85 одсто испитаника је рекло да перу руке пре припремања хране.

Међутим, после ових налаза ствари су кренуле низбрдо.
© Depositphotos.com / Syda_ProductionsСамо 65 одсто мушкараца рекло да се сете да оперу руке после кашљања, кијања и истресања носа, наспрам 76 одсто жена
Сваки четврти Американац не пере редовно руке: Упозоравајуће истраживање у САД - Sputnik Србија
Само 65 одсто мушкараца рекло да се сете да оперу руке после кашљања, кијања и истресања носа, наспрам 76 одсто жена

Прошле године је око 63 одсто анкетираних рекло да перу руке пре јела код куће, 55 одсто пре јела у ресторану, а 53 процента да их перу после кашљања, кијања или истресања носа. Током пандемије, више људи је рекло да перу руке у тим ситуацијама, али бројке још увек нису идеалне, тако да је 74 одсто испитаних рекло да перу руке пре јела код куће, 70 одсто пре јела у ресторану а 71 одсто после кашљања, кијања или истресања носа.

Истраживање је показало да ће се неке демографске групе, попут мушкараца, млађих пунолетних или Белаца, теже сетити да оперу руке.

На пример, ове године је 65 одсто мушкараца рекло да се сете да оперу руке после кашљања, кијања и истресања носа, наспрам 76 одсто жена. Само 69 одсто белих одраслих особа пере руке у тим ситуацијама, наспрам 83 одсто Црнаца и 72 одсто Хиспаноамериканаца.

„Ова открића подвлаче важност промоције честог прања руку током трајања пандемије ковида 19, посебно после кашљања, кијања и дувања носа. Мушкарци, млади и белци и даље се ређе сете да оперу руке упркос побољшањима учињеним од 2019. до 2020. године“, наводе аутори студије.

Аутори закључују да је потребно више рада на подсећању људи да редовно перу руке, не само да би спречили ширење вируса корона, већ и да би смањили пренос других болести које се шире кашљем или кијањем.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала