У Берлину почело суђење руском грађанину за убиство терористе Хангошвилија

© AFP 2023 / ODD ANDERSENПолицијско возило испред суда у Берлину
Полицијско возило испред суда у Берлину - Sputnik Србија
Пратите нас
У Берлину је у среду почело суђење руском држављанину Вадиму Соколову, који је оптужен за убиство држављанина Грузије Зелимхана Хангошвилија у августу 2019. године.

Држављанин Грузије Зелимхан Хангошвили, који је убијен у Немачкој, учествовао је у планирању и припреми терористичког напада у Беслану и експлозији воза у московском метроу између станица „Автозаводска“ и „Павелецка“ 2004. године, изјавио је за Спутњик извор у руским безбедносним агенцијама упознат са материјалима ових кривичних случајева.

Хангошвили је у Русији оптужен за учешће у бројним терористичким нападима. Према изворима Спутњика, он је био члан група Шамила Басајева, Хатаба, Абу Хавса и Абу Дзеита, које су извеле неке од најкрвавијих терористичких напада у историји Русије.

Хангошвили је 2005. године илегално прешао на територију Грузије користећи фалсификовани пасош. Скривао се од руске полиције у Ахметском рејону Грузије, дистрибуирао је и достављао финансијска средства у интересу илегалних оружаних група из Грузије у Чеченију, навео је саговорник Спутњика.

Куле московског Кремља - Sputnik Србија
Кремљ: Убијени Грузин у Берлину био повезан са терористичким нападима у Русији

Године 2006. је на подручју грузијског села Дуиси Хангошвили обучавао групу милитаната до 50 људи за накнадна пребацивања на територију Северног Кавказа, као и за учествовање у провокацијама против руских мировних снага с циљем дестабилизације ситуације у Јужној Осетији, додао је он.

Током 2013. године, живећи на територији Грузије, Хангошвили је био регионални координатор у структури међународне терористичке организације Имарат Кавказ (забрањене у Русији), одржавао контакт између Докуа Умарова и страних представника ове организације“, рекао је саговорник.

Истовремено је, према извору Спутњика, врбовао у редове терориста муслиманску омладину у Панкишкој клисури.

Такође је организовао канал за илегално пребацивање обучених милитаната и оружја преко Турске у Сирију.

Крајем 2016. Хангошвили одлази у Немачку где добија статус избеглице.

Захтеви руских специјалних служби упућени немачким колегама о изручењу Хангошвилија неформално су одбијени, због чега формални захтев Генералног тужилаштва Русије није ни уследио, говорио је председник Русије Владимир Путин. Он је истицао да је Хангошвили активно учествовао у борбеним дејствима на страни сепаратиста на Кавказу.

Према верзији немачке истраге, Соколов је од руских државних структура добио задатак да ликвидира Хангошвилија. Немачко тужилаштво га је теретило за убиство и незаконито поседовање полуаутоматског оружја.

 

© AFP 2023 / ODD ANDERSENПостер са ликом Грузина Зелимхана Хангошвилија којег је у Немачкој наводно убио руски агент
 У Берлину почело суђење руском грађанину за убиство терористе Хангошвилија - Sputnik Србија
Постер са ликом Грузина Зелимхана Хангошвилија којег је у Немачкој наводно убио руски агент

Прошле године Немачка је прогласила за персоне нон грата двојицу званичника амбасаде Руске Федерације у Берлину, у вези са убиством Хангошвилија.

 

Двадесет трећег августа 2019. године у берлинском парку Тиргартен убијен је 40-годишњи држављанин Грузије Зелимхан Хангошвили. За убиство је осумњичен држављанин Русије Вадим Соколов. Према немачкој истрази, убица се бициклом приближио Хангошвилију и упуцао га из пиштоља „Глок 26“ са пригушивачем. Жртва је преминула на месту.

Оптужени је недуго затим ухапшен у близини места убиства. Пре неколико дана, у Берлину је почело рочиште о овом случају. Немачка истрага сматра да је Рус добио задатак „од владиних агенција“ да ликвидира Хангошвилија.

Како се наводи у изјави Генералног тужилаштва Немачке, убијеног држављанина Грузије „руске агенције сматрале су... терористом“.

Према руским изворима, Русија је о активностима Хангошвилија обавестила своје грузијске, украјинске, америчке и немачке партнере.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала