За неколико дана Србија улази у корона црвену зону

© Tanjug / NIKOLA ANDJICОбавезно ношење маски
Обавезно ношење маски  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Према ранијим рачуницама и прогнозама професора Петра Кочовића видели смо да је Србија већ у трећем таласу вируса корона. Сада, његови најновији прорачуни показују да нас у наредим данима очекује успон трећег таласа када је реч о броју новооболелих и опасност од веома скорог уласка у црвену зону.

„Након броја заражених од 7. октобра Србија је изашла из зелене зоне, са 15 заражених на 100.000 становника у последњих 14 дана. У наредних девет дана, укључујући и 7. октобар овај број ће да се дуплира, па ћемо из жутог ући у црвени талас. То практично значи да ће број од 250 заражених на дневном нивоу бити реалност. Имамо мало дана да се спремимо да у потпуности поштујемо све мере личне заштите“, каже за „Блиц“ проф. Кочовић.

Да ово, што је приказао проф. Кочовић има смисла, говоре и саме бројке и свакодневни корона пресеци које пратимо. Како већ неколико дана бележимо троцифрени број новозаражених, није искључено да и у наредним данима буде повећања броја оболелих.

Према последњем графичком приказу проф. Кочовића успон првог таласа био је од 3. до 6. априла, другог од 22. до 29. јуна, док се успон трећег очекује од 7. до 15. октобра и вероватноћа да се ово догоди је већа од 84 одсто. Ако посматрамо број заражених на 100.000 становника на графици видимо да је у току првог и другог таласа та цифра била нешто изнад 25, док ће према пројекцијама она наредних дана у успону трећег таласа доћи и до 30 заражених на 100.000 становника.

Оно што је забрињавајуће јесте да после најављених девет дана успона трећег таласа, како је професор обелоданио у коментарима – улазимо у црвену зону! Што значи да ћемо имати више од 30 новооболелих на 100.000 становника.

„Мислим да смо ипак нешто научили из претходна два таласа, а то је да морамо да се чувамо, што може да доведе до блаже заразе него у другом таласу. Али, да сачекамо“, нагласио је професор.

Кочовићева екипа је и раније представила графикон предвиђеног кретања епидемије корона вируса у Србији до краја године по којој би највећи удар уследио првих дана новембра са преко 60 заражених на 100.000 становника.

„Мој петочлани тим састављен од математичара и програмера прати на дневном нивоу стање у свих 216 држава. Користимо Гаусову криву (математички модел који се базира на раду чувеног немачког математичара и физичара Јохана Карла Фридриха Гауса) која се помера на дневном нивоу. Методологија је јединствена, а базира се на вишеструким таласима“ објаснио је раније Кочовић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала