Брза еволуција пред нашим очима: Све више људи рађа се другачије од нас

© PixabayЕволуција
Еволуција - Sputnik Србија
Пратите нас
Све више људи данас рађа се без умњака и све више људи у руци има артерију у подлактици, коју су некад имали само ретки. Нова студија објављена у „Џурнал оф анатоми“ сугерише – реч је о микро, брзој еволуцији пред нашим очима.

Студију су урадили научници из Аустралије, који су открили неколико промена у нашем телу које су се десиле у, релативно, кратком периоду.

Др Теган Лукас, са Универзитета у Аделаиди, наводи и како наша лица постају мања (због промене у нашој исхрани), а мања чељуст значи да нема довољно места за све зубе, па се људи све чешће рађају без умњака.

Истраживачки тим такође је утврдио све већи број људи који се рађају с додатним костима на рукама и ногама, као и с абнормалним везама две или више костију у стопалима, преноси портал Инфо.кс.нет.

Поред тога, истраживање др Лукаса, заједно с професорима с Универзитета Аделаиде  показала је „значајан пораст“ преваленције средње артерије од краја 19. века.

Артерија се формира док је дете у материци и главна је жила која доводи крв у подлактицу и шаку, али претходно је током трудноће нестајала и замениле би је радијална и улнарна артерија, наводи се у студији.

„Од 18. века лекари проучавају преваленцију ове артерије код одраслих и наша студија показује да се она очигледно повећава“, рекао је др. Лукас.

Преваленција је била око 10 одсто код људи рођених средином 1880-их у поређењу с 30 одсто код оних рођених крајем 20. века, тако да је то значајан пораст у прилично кратком временском раздобљу, када је еволуција у питању.

„Ово повећање могло је бити резултат мутација гена који су укључени у средњи развој артерија или здравствених проблема мајки током трудноће, или заправо обоје.Ако се овај тренд настави, већина људи имаће средњу артерију подлактице до 2100.“

Лукас је рекао да студија показује да се људи развијају брже него у било којем тренутку у последњих 250 година. Аутори истраживања сугеришу да би промене у природној селекцији могле бити главни разлог микро-еволуције.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала