Да ли ће Земља за 50 година бити „врела“ као Сахара

Пратите нас
До 2070. године, петина планете Земље могла би да достигне температуру коју има пустиња Сахаре. То би натерало око три милијарде људи да или напусте своје домове или покушају да преживе на пакленим температурама.

Са аспекта опстанка човечанства податак је забрињавајући, јер би пољопривредно земљиште било неупотребљиво за узгајање основних култура за исхрану људи.

Предвиђање екстремних температура на нашој планети у следећих 50 година, заснива се на климатским променама, јер је емисија штетних гасова са ефектом стаклене баште све већа.

Студија је објављена у зборнику Националне академије наука и указује на чињеницу да ће региони сваког насељеног континента постати потпуно негостољубиви - посебно око Бразила, северне Африке и Индије.

У међувремену, огромни делови Русије, Канаде и Арктика постепено ће развијати умерену климу.

Уколико се против климатских промена студиозно не боримо на међународном нивоу, скоро половина људи на Земљи мораће да пронађе нови дом у наредним деценијама, преноси РТС.

Масовни егзодус климатских избеглица

Пошто поједини делови света прелазе уобичајени температурни праг, велики број климатских избеглица мораће да „побегне" у северни и најјужнији „џеп света" у потрази за бољим и безбеднијим окружењем.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала