Играчке више неће тровати руску децу – припрема се нови еко-стандард

CC0 / pixabay / Дете се игра
Дете се игра - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Русија планира да развије државни стандард (ГОСТ) за еко-играчке, који ће регулисати производњу играчака од природних материјала и спречити негативан утицај не само на здравље деце, већ и на животну средину.

Сада се на тржишту продају скупљи дечији производи са ознаком „еко“, али то обележје не потврђује ниједан документ, истиче Удружење предузећа за индустрију дечијих производа. Иницијатива се уклапа у глобални тренд: људи настоје да се заштите од штетних супстанци и очувају животну средину. 

Повећана потражња

Научна истраживања за развој стандарда за еколошки прихватљиве играчке и формирање његовог првог издања почеће следеће године, а до 2022. године ГОСТ ће можда бити готов, каже председница Удружења предузећа за индустрију дечију производа Антонина Цицулина. Ова организација, која окупља највеће произвођаче и продавце, иницирала је развој стандарда. 

CC0 / pixabay / Људи се одлучују за еколошке играчке јер настоје да се заштите од штетних супстанци и очувају животну средину. 
Играчке више неће тровати руску децу – припрема се нови еко-стандард - Sputnik Србија
Људи се одлучују за еколошке играчке јер настоје да се заштите од штетних супстанци и очувају животну средину. 

Још увек у Русији не постоје документи који одређују квалитет дечијих производа који су еколошки прихватљиви, имају захтеве за њихову природност, као и безбедност за животну средину. У међувремену, играчке са ознаком „еко“ већ су у продаји, додала је председница удружења. 

„Занимљиво је да еколошку прихватљивост ових производа не потврђује ниједан сертификат, ми не разумемо зашто их произвођачи обележавају таквом ознаком. Уз то, оне су скупље од обичних играчака. Нови стандард ће помоћи у решавању овог проблема“, појаснила је Цицулина. „Поред тога, видимо јасно интересовање купаца за еколошки прихватљиве производе, потражња за њима се уклапа у међународни тренд“.

ГОСТ стандарди у Русији су добровољни, али ако фабрика одлучи да на амбалажи одштампа информацију о томе да је играчка израђена по стандарду, мораће да одговара овом нивоу и да га потврди. 

Документ ће регулисати производњу производа са повећаним потрошачким карактеристикама. По мишљењу експерта, документ треба да садржи захтеве за сировине и прехрамбене боје, као и за сам производни процес. Дакле, у ГОСТ-у је неопходно назначити да еко-играчке треба да буду израђене од природних материјала, попут дрвета и несинтетичких тканина. Употреба пластике је прихватљива, али она мора бити произведена од биљних полимера. Играчке са ознаком „еко“ моћи ће се слати на рециклажу. Овај приступ ће омогућити израду производа који не наносе штету животној средини. 

Према прелиминарним проценама удружења, еко-играчке ће у будућности коштати више од обичних, али ће трајати дуже. И генерално, оне ће моћи да пронађу свог потрошача захваљујући брижљивом односу. Највероватније ће се продавати у сегменту цена „просечни плус“, у коме вредност производа може достићи цифру од 10 хиљада рубаља (110 евра). Просечна цена играчке економичнијег сегмента је од 600 рубаља (6,60 евра).

Има ли интересовања 

Истраживања научника су већ показала да, како би људи избегли штетне ефекте хемијски штетних супстанци на свој организам и здравље, морају се окружити читавим екосистемом, рекао је за „Известија“ извршни директор Националног органског савеза Олег Мироненко.

CC0 / pixabay / Еко-играчке ће у будућности коштати више од обичних, али ће трајати дуже.
Играчке више неће тровати руску децу – припрема се нови еко-стандард - Sputnik Србија
Еко-играчке ће у будућности коштати више од обичних, али ће трајати дуже.
 

„Односно, само исхрана која укључује органске производе није довољна“, истакао је он. „Поред човека треба да буде еколошки прихватљива одећа, играчке, као и било која друга роба широке потрошње, ако је то могуће. Само овакав приступ може створити жељени ефекат“. 

Експерт је подржао иницијативу својих колега, истичући да она одговара глобалном тренду: европске земље активно формирају сличне еко-стандарде за различите производе. Подразумева се да њихова производња омогућава човеку да се добро брине о свету око себе, стога обично такви документи намећу строге захтеве произвођачима.  

Сада су играчке са ознаком „еко“ тржишни производ, који још увек није широко заступљен на полицама ланаца продавница, рекли су за „Известија“ из прес службе „Ашана“ (један од највећих супермаркета у Русији). Потражња за таквим производима још увек није довољно велика: потрошачима је потребно време да се упознају са производима. 

CC0 / pixabay / Еко-играчке треба да буду израђене од природних материјала, попут дрвета и несинтетичких тканина.
Играчке више неће тровати руску децу – припрема се нови еко-стандард - Sputnik Србија
Еко-играчке треба да буду израђене од природних материјала, попут дрвета и несинтетичких тканина.

„Још увек купци преферирају традиционалне понуде у овој категорији. Критеријум за еколошки прихватљиве производе углавном се манифестује у два аспекта: еко-амбалажа и употреба природних материјала у производњи играчака (на пример, дрвета). На овај или онај начин, произвођач мора да означи састав на амбалажи“, рекао је представник овог ланца продавница. 

Из трговинског ланца су истакли да и сада свака играчка која се продаје мора да има сертификат који потврђује њену усклађеност са свим тренутним стандардима квалитета и безбедности

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала