Необичан феномен снимљен изнад планине Ртањ /фото/

© Фото : Фотодокументација Завода за заштиту природе СрбијеСува планина
Сува планина - Sputnik Србија
Пратите нас
Феноменална слика снимљена је изнад чувене планине Ртањ. Над планином сија огроман сунчани ореол. Људима није много требало да почну да деле ову слику на друштвеним мрежама и приписују необичан феномен надалеко познатим мистичним причама о планини пирамидалног облика. Заправо, за ову необичну сцену постоји научно објашњење.

Сунчев ореол, то јест, Сунчев хало потиче од грчке речи "халос" и преставља оптички феномен који настаје када дневна светлост обасја кристале који се налазе у нашој атмосфери. Ореоли светлости могу да имају више облика, од прстења беле боје до лукова, па све до светлосних тачака на небу.

Многи се виде око Сунца или Месеца мада постоје забележени случајеви да се одсјај показује на супротној страни неба од небеског тела о које се светлост одбија.

Сунчев хало није једини познат светлосни феномен, постоје и стубови светлости али и такозвана дијамантска прашина која формира светлуцање читавог неба, често у хладнијим пределима.

Ледени кристали у атмосфери се понашају као призме и огледала и у односу на то како преламају светлост изгледаће и ореол који се око њих јавља, преноси Блиц.

Сунчев ореол је иначе познат у метеорологији као предзнак кише и верује се да јака киша наступа око 24 сата након што се укаже на небу. Занимљиво је и да је РХМЗ управо то и најавио и то у наредних 48 сати, а време ће у појединим моментима бити сматрано и за опасно.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала