Алијев: Московски договори о Карабаху одговарају интересима Бакуа

© REUTERS / OFFICIAL WEB-SITE OF PRESIDENT OПредседник Азербејџана Илхам Алијев
Председник Азербејџана Илхам Алијев - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Азербејџана Илхам Алијев изјавио је да одлука донета у Москви о сукобу у Карабаху одговарају интересима Бакуа, хуманитарни и политички моменти у овом споразуму су „веома важни“.  

„Сматрам да изјава усвојена у Москви у потпуности испуњава наше интересе. Пре свега, она подразумева размену тела војника из хуманитарних разлога, подразумева размену ратних заробљеника. То смо желели од првог дана, али Јерменија није пристајала на то“, рекао је Алијев у интервјуу за турску телевизију „Хабер глобал“.

Он је додао да у усвојеној изјави постоји и низ политичких момената. Прво, то је обнављање преговарачког процеса о основним принципима, наставак суштинских преговора. Основни принципи одговарају нашим интересима, јер подразумевају повлачење јерменских трупа са окупираних територија. Тамо се наводи да је у првој фази из пет региона, у другој – из два. Касније следи повратак избеглица својим кућама“, прецизирао је председник.

Према његовим речима, друга важна тачка је та што се формат преговарачког процеса не мења, он се води између Бакуа и Јеревана.

Алије је истакао и да је Баку привржен режиму прекида ватре у Карабаху.

„За одрживи прекид ватре мора постојати обострано испуњавање услова. Ми смо посвећени прекиду ватре од дана његовог ступања на снагу. Оружане снаге Јерменије, нарушивши прекид ватре, напале су из артиљеријског оруђа азербејџански град Ганџа. У нападима су погинули и рањени цивили“, рекао је азербејџански лидер.

Он је додао да Баку има информације да је одлуку од ракетирању Ганџе донео лично премијер Јерменије Никол Пашињан.

Према његовим речима „Баку показује уздржаност“.

Он је додао да „постоје све могућности“ за прелазак на дипломатску фазу решавања сукоба у Карабаху.  

„Остало је да Јерменија поштује прекид ватре. Надам се да ће их на то приморати нове успешне операције оружаних снага Азербејџана“, истакао је Алијев.   

Алијев је рекао да не зна када ће почети преговори. С обзиром да „Јереван игнорише прекид ватре, не верујем да ће они бити искрени на преговорима“.

Он је додао и да ће Азербејџан преферира „миран пут, без крвопролића“.

„Ако политички процес не започне, ми се нећемо зауставити. Рекао сам да ћемо ићи до краја. Али како? Војним или политичким средствима? Не желимо да буде крвопролића како бисмо мирним преговорима вратили своје земље“, закључио је Алијев.

У петак 9. октобра у Москви су одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана. Дипломате је у руску престоницу позвао председник Русије Владимир Путин.

Преговори су трајали више од десет сати и завршени су усвајањем споразума. Он садржи четири тачке за решавање сукоба. Између осталог, стране су објавиле о прекиду ватре од поднева 10. октобра у хуманитарне сврхе ради размене ратних заробљеника и других притворених особа и тела мртвих.

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала