Напето у Карабаху: Почео и „рат“ оптужбама

© Фото : PAN Photo / Уђи у базу фотографијаВојник на артиљеријским положајима у зони сукоба у Нагорно-Карабаху
Војник на артиљеријским положајима у зони сукоба у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Ситуација на целој линији додира азербејџанских и једменских снага у Нагорно-Карабаху остала је напета током ноћи, Јереван не поштује хуманитарно примирје, саопштила је прес-служба Министарства одбране Азербејџана.

У саопштењу се наводи да су јерменске снаге неколико пута покушале да нападну положаје азербејџанске војске у правцу Агдера-Агдам и Физули-Џебраил, како би вратиле изгубљене положаје.

Током борбених дејстава „уништено је људство и техника непријатеља, као и 3 вишецевна бацача ракета БМ-21 ‘Град’, један тенк Т-72 и ​​неколико јединица аутомобилске технике“, прецизира се у саопштењу.

Међутим, Армија одбране Карабаха наводи да нису успели покушаји азербејџанских Оружаних снага да промене оперативно-тактичку ситуацију у своју корист. Прес-служба армије наводи да су јединице на првим линијама нанеле „колосалну штету у опреми и људству“.

Напомиње се да је протекле ноћи остала релативно стабилна напетост дуж целе линије фронта у Карабаху. Највећа активност непријатеља забележена је у северном, североисточном и јужном правцу, написао је представник Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан на свом Фејсбуку.  

„Тренутно непријатељ врши интензивну артиљеријску паљбу на јужном правцу“, прецизирао је Ованисјан.

Рано ујутро, азербејџанска страна започела је артиљеријски напад на јерменске положаје. Међутим, овај напад сузбија се адекватним дејствима снага Карабаха.

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

У петак су у Москви одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана. Дипломате је у руску престоницу позвао председник Русије Владимир Путин.

Преговори су трајали више од десет сати и завршени су усвајањем споразума. Он садржи четири тачке за решавање сукоба. Између осталог, стране су објавиле о прекиду ватре од поднева 10. октобра у хуманитарне сврхе ради размене ратних заробљеника и других притворених особа и тела мртвих.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала