Бугарски командант о куповини авиона: Ако се Ф-16 претвори у број 16, ко ће њима да лети?

© AFP 2023 / Luis AcostaЛовац Ф-16
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија
Пратите нас
Намера бугарске владе да купи још америчких ловаца Ф-16 прво мора да се адекватно размотри, сматра командант бугарског Ратног ваздухопловства Димитр Петров. Како каже, такав предлог повлачи за собом питање где да се чувају додатне летелице и ко ће њима управљати, јер Бугарска у том случају неће имати довољно обучених пилота.

Петров је подсетио да сада тек почиње изградња инфраструктуре за првих осам летелица, као и да тренутно нема довољно пилота.

„Ако Ф-16 постане број 16, биће неопходно да се узме још пилота, а где ће они бити обучени? Не можемо да их обучавамо у Бугарској, јер сада немамо обучени састав инструктора“, изјавио је Петров за Бугарски национални радио.

Он је изразио мишљење да је куповина пуне ескадриле од 16 ловаца - озбиљна одлука која треба да се размотри.

Са своје стране, Атлантски савет Бугарске огорчен је изјавом Петрова.

„Нови командант је издао данас бугарско ваздухоплоство! Поред тога, дозволио је себи да иде против сопствене владе. Војно лице не може да се окрене против извршне власти“, саопштила је организација, истакавши да моће да се разговара о додатној обуци у САД, као и да први такви пилоти могу и сами да обучавају своје колеге.

Иначе, Петров је недавно ступио на дужност команданта ваздухопловства, пре тога био је командант авијационе базе „Гроф Игнатјево“.

Раније је Министарство одбране саопштило да разматра питање набавке још осам ловаца, а компанија „Локхид Мартин“ је потврдила да је спремна да испоруче нове авионе заједно са већ нарученима, под условом да буду наручени током године.

Куповина америчких Ф-16

Бугарска је прошлог лета закључила уговор о куповини осам америчких авиона Ф-16. Они ће бити испоручени 2023. и 2024. године. Куповину је подржала Влада, владајућа коалиција ГЕРБ и ВМРО БНД, док је против био председник Румен Радев и опозициона Бугарска социјалистичка партија.

Вредност уговора је износила 1.26 милијарди долара, што је омогућило Бугарској да се прошле године нађе на другом месту по расходима за одбрану у НАТО-у, одмах након САД.

Радев је раније више пута критиковао куповину америчких авиона Ф-16: тендер у којем су учествовали и италијански „Јурофајтер“ и шведски „Грипен“, председник је назвао тријумфом лобирања и обратио пажњу на чињеницу да ће амерички авиони коштати много више него што је влада првобитно била спремна да потроши.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала