Бугарски новинар: Ако Борисов промени реторику према Скопљу, влада ће пасти

CC0 / Pixabay / Заставе Македоније и Бугарске
Заставе Македоније и Бугарске - Sputnik Србија
Пратите нас
Македонски премијер Зоран Зајев покушава да се договори са колегом Бојком Борисовом о могућности решавања спорних питања и покретању прве међувладине конференције о приступању Северне Македоније Европској унији, рекао је Георги Коритаров, бугарски новинар и водитељ ТВ канала “Еуропа“ у чланку на сајту „Епицентар“.

Овакав споразум би могао много да кошта Борисова. Према мишљењу новинара, ако премијер промени став о Скопљу и оцену опште историје, то би могло довести до тога да ће влада поднети оставку уз помоћ странке ВМРО БНД, која је више пута оштро говорила против Скопље.

„Ако Борисов то учини, врло је могуће да ће Каракачанов, потпредседник владе и лидер ВМРО, и ВМРО одмах напустити владу и оно што демонстранти нису могли да ураде три месеца, учиниће због промењене тачке гледишта ВМРО и влада ће пасти. То је заиста могуће“, рекао је Коритаров.

Македонски народ би требало да се припреми на то да у децембру неће бити међувладине конференције за приступ Европској унији. Према његовом мишљењу, ако буде таква ситуација, то ће Европи показати праву дубину проблема Софије и Скопља.

Табла Северне Македоније - Sputnik Србија
Почетак преговора Северне Македоније са ЕУ до краја године?

Коритаров је приметио да не вреди потписивати споразум о сарадњи и добросуседству ако још увек постоје нерешена питања. Споразум није помогао да се она реше, јер између Софије и Скопља и даље постоје спорови око статуса македонског језика и низа историјских личности.

„Нека Европа види стварну дубину проблема, чак и по цену следећих питања: Пошто сте у таквом односу, зашто сте потписали такав споразум? Будући да имате такав однос, шта је Бугарска мислила када је развила идеју о потреби ширења Европске уније ка западном Балкану?“, рекао је новинар.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала