Москва: Приштина и Тирана гурају „великоалбанску идеју“ ма чиме то маскирали

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Руско Министарство иностраних послова реаговало је поводом недавно одржане заједничке седнице влада Албаније и тзв. Косова. Како истичу у Москви, Тирана и Приштина настављају да гурају великоалбанску линију без обзира на то чиме маскирају сопствене планове. Такви поступци представљају реалну опасност за мир и стабилност на Балкану.

Министарство је саопштило да са забринутошћу гледа на саопштење о томе да је 2. октобра у Тирани одржана заједничка седница влада Албаније и тзв. Косова.

„Не може а да не изазива забринутост теза о неопходности ‘брисања граница’ између Албаније и Косова. Желимо да подсетимо да је Косово (и то потврђује Резолуција Савета безбедности Уједињених нација 1244) саставни део Србије и слободно тумачење принципа територијалне целовитости када је реч о сувереној земљи не може се схватити никако другачије него као грубо мешање у њена унутрашња питања“, истиче се у саопштењу објављеном на сајту руског Министарства.

Како се наводи, најава таквих намера наноси штету процесу решавања косовског питања, анулира напоре усмерене на потрагу за узајамно прихватљивим решењем проблема у оквиру дијалога Београда и Приштине.

На исти начин у Москви су оценили и споразуме постигнуте на том састанку а који предвиђају „спајање“ Албаније и Косова у бројним привредним областима.

„Стиче се недвосмислени утисак да Приштина и Тирана, без обзира на сумњив о рискантан карактер њиховог приближавања, настављају да гурају великоалбанску линију ма чиме маскирали сопствене планове. Такви поступци представљају реалну опасност за мир и стабилност на Балкану“, истичу у руском Министарству.

У Москви очекују јасну реакцију међународне заједнице, пре свега Европске уније која има мисију посредника у дијалогу Београда и Приштине.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала