Нови услови за пензију: Помера се старосна граница

© https://pixabay.com/Пензионери
Пензионери - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Од 2021. године важе нова правила за пензионисање жена, што значи да сваки захтев који даме поднесу после 31. децембра ове године подлеже новим, ригорознијим условима. С друге стране, услови за одлазак у редовну пензију за мушкараце остају исти, али то није случај и када је реч о превременом пензионисању.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању измењен је 2014. године. Од тада се за жене сваке године мењају услови за пензију и то по правилу да се старосна граница помера у распону од два до шест месеци годишње. И тако све до 2032. године када ће даме моћи да иду у пензију са 65 година старости, две годне дуже него данас.

Наредне календарске године, даме тако у старосну пензију могу са 63 године и два месеца живота, уместо 63 године колико је потребно да имају за пензионисање у 2020. години. Потребан број година радног стажа остаје исти и износи минимум 15 година.

Нова правила за одлазак у превремену пензију

Нова правила за даме јесу и уколико желе да иду у превремену пензију. За ову годину услов је 57 година и осам месеци живота и 39 година стажа. За наредну је то 39 година и четири месеца стажа осигурања и најмање 58 година и четири месеца живота.

С друге стране, мушкарци у старосну пензију у наредној години иду по старом - са 65 година живота и 15 година стажа уписаног у радну књижицу. Има међутим, промена у остваривању права на превремену пензију.

Они су, наиме, ове године у превремену пензију ишли са 40 година стажа осигурања и најмање 58 година и четири месеца живота. Следеће године иду са 40 година стажа осигурања и најмање 59 година живота.

У пензију без обзира на старост са 45 година радног стажа

Оно што је једнако за оба пола јесте правило по коме и мушкарци и жене могу редовно да се пензионишу са 45 година стажа, без обзира на старост. Услов је, наравно, да су им послодавци све време током 45 година редовно уплаћивали доприносе, пише Блиц.

Из Фискалног савета се више пута могло чуди да је наш пензиони систем одржив и да смо ми свој домаћи задатак обавили 2014. године када смо усвојили нове измене.

Измене су претходних година истовремено доносиле и многе земље у региону, али и у свету. Нови законе имају и Црна Гора, Хрватска и Пољска. У наредних десет година њихови најстарији грађани ће моћи у пензију са навршених 67 година. Велика Британија и Финска у међувремену ће повећати границу на 68 година.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала