Творци руске вакцине објашњавају када си „вакцинисан против короне“

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаАмпула вакцине "Спутњик V" против вируса корона
Ампула вакцине Спутњик V против вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Особа се сматра вакцинисаном против вируса корона 21 дан након другог примања вакцине „Спутњик V“, изјавио је један од твораца те вакцине и директор центра „Гамалеја“ Александар Гинцбург.

„Људи се сматрају вакцинисанима 21. дана након другог примања вакцине“, рекао је он.

Говорећи о две хиљаде добровољаца који су примили обе вакцине „Спутњик V“, Гинцбург је изјавио да нема инфицираних ковидом 19.

„Око две хиљаде људи већ је вакцинисано првом и другом вакцином. Међу њима нема заражених“, додао је он.

Гинцбург је такође прокоментарисао информације које су се раније појавиле  на Телеграм-каналима о наводно поузданим случајевима оболевања од вируса корона и након прве и након друге вакцинације вакцином „Спутник V“ и без обзира на појаву антитела у крви. Те особе су, како је наведено, „након контакта са зараженим, оболеле од ковида 19“.

„Шта значи оболевају? Особе се још увек не сматрају вакцинисаним након првог примања вакцине. Уколико четвртог или петог дана почну да се формирају антитела, а у најбољем случају 15. дана, при чему, наравно, она достижу врхунац 21-28. дана. А генерално су људи вакцинисани тек након примљене друге вакцине 42. дана након прве. Да ли је неко оболео 42. дана?“, упитао је он.

Директор центра „Гамалеја“ такође је позвао да се не мешају концепти „оболети“ и „бити инфициран“.

Подсетимо, Министарство здравља Русије регистровало је у августу прву на свету вакцину за превенцију нове коронавирусне инфекције ковид 19, коју је развио Научни институт „Гамалеја“ заједно са руским Фондом за директне инвестиције. Она тренутно пролази трећу фазу тестирања.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала