Ванредно у Загребу: Град надлећу хеликоптери, парламент прекинуо рад

Пратите нас
Испред зграде хрватске владе на Марковом тргу у Загребу јутрос је рањен полицајац из ватреног оружја. Осумњичени за напад, младић од 22 године, побегао је са лица места, а потом извршио самоубиство. На Тргу светог Марка, где се налази седиште владе, грађанима приступ није дозвољен, град надлећу хеликоптери, а парламент је прекинуо рад.

„Полицијски службеници су на адреси Јабуковац пронашли особу која одговара опису нападача. Особа је починила самоубиство“, саопштила је полиција пола сата након инцидента.

Рањеног полицајца је одвезла Хитна помоћ са лица места, а нападач је био у бегу.

​Пуцњава се догодила јутрос нешто пре девет сати испред улаза у зграду владе, а при пуцњави се, тврде, чуо рафал.

Повређени полицајац је оперисан и у стабилном је стању.

Напад извршен оружјем које користи Војска Хрватске

Председник Хрватске Зоран Милановић рекао је да се ништа слично није догодило никада пре, и да је напад извршен оружјем који користи Војска Хрватске, које није смело бити у поседу грађана.

„Насиља је било и биће, ми морамо јако контролисати количину и дисперзију лаког и кратког наоружања у Хрватској. Овде смо видели да се ради о наоружању које у правилу користи хрватска војска“, рекао је Милановић, преноси Танјуг.

Хрватски медији пренели су да је напад извршио хрватски држављанин из Кутине, младић Данијел Безук (22 године), који потиче из бранитељске породице.

Он је објавио пост на свом налогу на Фејсбуку у ком је навео да је „било доста превара и гажења људских вредности“.

Било размене ватре између полиције и нападача 

Директор полиције Никола Милина рекао је да је полиција када се десио напад реаговала онако како треба и да је други полицајац употребио ватрено оружје, односно да је дошло до размене ватре.

„Испуцано је више метака. Истрага је у току. Могу вам рећи да је други полицајац такође употребио ватрено оружје према нападачу. Тек ће се истрагом утврдити колико је испуцано муниције и у којем смеру. Дошло је до размена ватре између другог полицајца и нападача. Морам похвалити реакцију полицијског службеника“, казао је Милина.

Парламент отказао планиране активности

Како преносе хрватски медији, хрватски парламент је отказао све најављене активности. На тргу, где се налази седиште владе, парламента и Уставног суда, налазе се многобројне полицијске снаге, приступ грађанима није дозвољен, а град надлећу хеликоптери.

У околним улицама полиција само пропушта станаре оближњих зграда.

У току је истрага која би требало да расветли под којим околностима је тешко рањен 31-годишњи полицајац.

Део хрватских медија јавио је раније да је нападач, који је убрзо пронађен мртав на Јабуковцу, наводно пуцао у зграду владе и сабора, а да је рафал само захватио полицајца.

Запуцао је рафално према улазним вратима Банских двора при чему је тешко рањен полицајац који је био на улазу у зграду, а потом се наводно окренуо на другу страну и испалио рафал према згради сабора.

Министри у шоку, Пленковић и раније тражио план безбедности

Министри бранитеља и здравља, Томо Медвед и Вили Берош, шокирани су због напада, а медији подсећају на изјаву премијера Андреја Пленковића, који је недавно од министра полиције Давора Божиновића тражио да МУП сачини план обезбеђења владиног објекта.

Пленковић је то тражио пре отприлике месец дана, када је европосланик Живог зида Иван Велибор Синчидх испред владине зграде довезао камион пун лубеница.

Пленковић је тада, обраћајући се Божиновићу, рекао да је уместо лубеница могло бити и нешто друго.

Синчић је две седмице касније поновио сличан перформанс и испред владе истоварио камион соли, а да га у томе нико није спречио.

Јутрошњи догађај према извештајима хрватских медија, оставио је у шоку двојицу министара који су готово у тренутку затекли на лицу места.

Потпредседник владе и министар бранитеља Томо Медвед, наводе медији, био је „видно шокиран“, а новинарима је рекао да се чекају информације полиције о догађају.

Упитан шта би могао да поручи грађанима у овако драматичној ситуацији, Медвед је рекао: „Грађанима можемо поручити да је Хрватска сигурна земља...“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала