Си Ђинпингова „посебна порука“ Вучићу

© Tanjug / INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"Александар Вучић и Јанг Ђијечи
Александар Вучић и Јанг Ђијечи - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председник Србије Александар Вучић примио је данас поруку председника Кине Си Ђинпинга, коју му је пренео високи кинески званичник Јанг Ђијечи, а током разговора с Јангом истакао је да су Србија и Кина искрено пријатељске земље, које развијају односе у свим сферама друштвеног живота.

"Желим да Вам се захвалим на посебној поруци коју сте донели од великог и искреног пријатељиа Србије, великог лидера Си Ђинпинга. О садржају, наравно, нећу говорити, али много Вам хвала и пренесите моје најсрдачније поздраве Сију", рекао је Вучић на почетку састанка српске и кинеске делегације, коју предводи Члан Политбироа ЦК КП Кине и директор Канцеларије Централне комисије за спољне послове Јанг Ђијечи.

Председник Србије је навео да се никада неће заборавити посета кинеског председника Смедереву, чију је Железару купио кинески ХБИС, подсећајући да је Си тада личним ангажманог спасао и сачувао више од 5.000 радних места директрно, а индиректно 10.000-12.000 људи.

Вучић је нагласио да трговинска размена Србије и Кине расте из године у годину, те да ће у првих осам месеци ове године, и упркос пандемији вируса корона, трговниска размена престићи ниво од претходне године.

"То је готово невероватно и можда једини сучај са неком земљом на свету", рекао је Вучић.

Он је замолио да Кина размотри даља улагања и инвестирање у Србију.

"А, ми ћемо имати нове договоре и уговоре око различитих инфраструктурних пројеката, који значе бољи животни стандард за грађане, решење њихових вишедеценијских проблемна, уз, верујем, увек на обострано задовољство наших народа", рекао је Вучић.

Он је захвалио председнику Сију, Кини и Комунистичкој партији као носиоцу развоја те велике земље, на подршци територијалном интегритету Србије, њене независности, самосталности, што је, како је подвукао, за нас једна од највиших вредности које као земља данас чувамо.

"Ми у Срби знамо и већ смо се суочили са различитим врстама притисака, да није увек лако оцувати пријатељство са Кином, посебно што удео Кине у светском БДП-у расте из годину на годину па онда друге велике силе не гледају благонаклоно на то. Србија је до сада успевала у томе, а чуваће и даље своју слободу да самостално одлучује, и наставиће да гради даље пријатељство са Кином", казао је Вучић.

Истакао је да је Србија мала земља и по величини и броју становника, али земља која има славну историју, велико срце и која увек више од свега жели да чува своју самосталност и независност.

"Кинеском народу и држави желимо успех, а пријатељу Сију да пренесете најсрдачније подзраве, да кажете да када прође ова пошаст да га чекамо у Србији, и верујем да ће видети да гостопримство српског народа нема премца макар у овом делу света“, казао је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала