Србија има аса у рукаву у новој бици против НАТО-а

CC BY-SA 3.0 / Darko Dozet - Сопствено дело / Нато бомбардовање СР Југославија.Против ваздушна одбрана покушава да обори НАТО бомбардере.
Нато бомбардовање СР Југославија.Против ваздушна одбрана покушава да обори НАТО бомбардере. - Sputnik Србија
Пратите нас
Пет тужби са одштетним захтевима против НАТО-а због коришћења муниције с осиромашеним уранијумом током агресије 1999. године биће поднето српском правосуђу до краја месеца. До самог поступка има много баријера, притом, нико не зна како ће процес тећи. Истина, ипак, има шансе с једним асом у рукаву, италијанским адвокатом – Анђелом Фјором Тартаљом.

Тужбе ће бити поднете вишим судовима у Београду, Врању, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду. Та одлука донета је пре три дана, након смрти заставника Марка Дијана, италијанског војника и некадашњег припадника НАТО снага на Косову, који се годинама борио за истину о последицама осиромашеног уранијума по здравље.

Поступке ће покренути нишки адвокат Срђан Алексић у сарадњи са италијанским колегом Анђелом Фјореом Тартаљом, кључном личношћу у овој борби за истину.

© AP Photo / Visar KryeziuТартаљина борба за правду траје већ две деценије
Србија има аса у рукаву у новој бици против НАТО-а - Sputnik Србија
Тартаљина борба за правду траје већ две деценије

Ас у рукаву Србије и истине против НАТО-а

Тартаља је битку за правду започео пре две деценије у Италији. Пред италијанским правосуђем до сада је добио више од 170 пресуда у корист војника из мировних мисија на територији бивше Југославије, који су оболели од канцера, а неки од њих и умрли. Укупно је поднео око 500 тужби, од којих је 300 у завршној фази.

На питање какве су шансе да тужбе које он и Алексић припремају добију позитиван епилог, он за Спутњик каже:

„Исто питање су ми поставили пре 20 година у Италији и знате како је то прошло. Сада треба да будете стрпљиви и имате вере у огроман посао који треба да обавимо.“

Алексић нам је предочио да су Тартаља и он протеклих дана у Србији разматрали многа питања везана за поступке и припремали тужбе, али и да велика борба тек предстоји.

„Ми у Србији имамо неке пресуде, покушаје и судску праксу. Имамо вештаке који су вештачили на ту тему и сматрамо да с његовим доказима и оним што ми имамо овде можемо да докажемо узрочно-последичну везу. Ипак, ту се појављује много правних питања на која морамо да одговоримо“, истакао је Алексић.

© AP Photo / Georgian Security Service photoПрва и основна ствар је решена – осиромашени уранијум штетно утиче на здравље
Србија има аса у рукаву у новој бици против НАТО-а - Sputnik Србија
Прва и основна ствар је решена – осиромашени уранијум штетно утиче на здравље

Та питања су заправо правне баријере које морају да се превазиђу пре подношења тужби. Једна од више њих је дилема да ли такви случајеви могу да застаре, као и она да ли НАТО има својство правног лица како би могао да одговара за штету.

Ипак, Алексић наглашава да је прва и основна ствар решена – осиромашени уранијум штетно утиче на здравље.

„Нужно је да се успостави судска пракса, да одрадимо посао на идентичан начин као у Италији. Због тога је потребан господин Тартаља који има то искуство, који је томе посветио свој живот и који је повезао све те стручњаке и добио такве налазе да апсолутно може да докаже оно што тврди“, напоменуо је Алексић и додао да је Тартаљине доказе признао Врховни суд Италије.

Он је додао да су одабрали да тужбе поднесу у Србији, јер би у другим земљама могле да буду одбијене, пошто они који туже нису држављани тих земаља. Осим тога, трошкови према иностраним судовима били би врло високи.

Две деценије борбе за правду

Алексић је указао и на то да ове тужбе припремају већ четири године и да судски процеси везани за осиромашени уранијум трају дуго, јер нико пре Тартаље није доказао да та супстанца има продужено штетно дејство по здравље.

„Господин Тартаља је доказао да муниција с осиромашеним уранијумом утиче штетно на здравље. Када је пре 20 година почео да ради на томе, у Италији је то била табу тема и сви су рекли да је то немогуће. Он је успео да с италијанским стручњацима докаже присуство тешких метала и осиромашеног уранијума у крви италијанских војника који су боравили у Босни и на Косову“, предочио је Алексић.

Тартаља ће у Србију поново доћи за око две недеље, када би са Алексићем требало да покрену судске поступке.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала