Драматичан број регистрованих педофила у Србији за само годину дана

CC0 / пиксабеј / За вршњачко насиље није одговорна искључиво породица...
 За вршњачко насиље није одговорна искључиво породица... - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У Србији су за годину дана регистрована још 92 педофила и тренутно је у регистар уписан 371 педофил.

Број педофила у Србији уписаних у регистар који предвиђа тзв. Маријин закон за годину дана повећан је за скоро 100 особа, показују поодаци Управе за извршење кривицнцих санкција Министарства правде, пише Политика.

Док је у октобру прошле године у евиденцији било 279 педофила, према последњим подацима, та црна листа проширена је за још 92 имена.

Сви они су правоснажно осуђени за неко од кривичних дела против полне слободе над малолетницима.

Тај регистар донет је у септембру 2015. године и од тада је листа расла геометријском програсијом.

Почетком прошле године у евиденцији је било 96 имена да би се тај број до октобра исте године утростручио.

Игор Јурић, оснивач Фондације Тијана Јурић каже да је тај број само једна кап у мору и сматра да је то тек стоти део стварног броја починилаца таквих кривичних дела.

Додаје да су се жртве охрабриле да такве случајеве пријављују, као и да је полиција је урадила добар посао у смислу откривања педофила са друштвених мрежа.

Полиција је усавршила начине таквих потрага и због тога је број у регистру сада већи, каже Јурић.

Иначе осуђенима због кривичних дела против полне слободе над малолетницима забрањено је да посећују вртиће и школе. Они су, такође, у обавези и да посећују професионална саветовалишта и установе.

Због закона који уређује заштиту података о личности и тајности подата, имена педофила из тог регистра нису доступни јавности.

Подаци се дају суду, јавном тужиоцу и полицији. Такође, уз образложени захтев,они се могу доставити и државном органу, предзећу, другој организацији или предузетнику, ако још трају правне последице осуде и ако за то постоји оправдани интерес заснован на закону, кажу Управи за извршење кривичних санкција.

Додају и да се подаци из ове посебне евиденције могу дати и иностраним државним органима, у складу са међудржавним споразумом.

Државни и други органи као и правна лица или предузетници који раде са малолетницима дужни су да затраже податак, да ли је особа која треба да заснује радни однос код њих, односно обавља послове са малолетницима, уписана у регистар педофила.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала