Американци хоће да продају три типа оружја Тајвану, Кина прети одмаздом

© WikipediaРакетни систем ХИМАРС
Ракетни систем ХИМАРС - Sputnik Србија
Пратите нас
Бела кућа намерава да прода три типа оружја Тајвану, ракетне системе и модерну опрему за авион Ф-16, али се чека одобрење Конгреса, Кина је запретила одмаздом ако до тога дође.

Продаја би требало да почне до 3. новембра, када су избори у САД, што ће да изазове гнев Кине, која Тајван сматра својом провинцијом и жели да се уједини са том земљом, па и силом, ако је неопходно, додаје Ројтерс, који наводи да је информацију о продаји оружја потврдило пет извора.

Вође Сената за спољнополитичке односе и представници министарства спољних послова су обавештени да ће три контингента оружја бити продато Тајвану. Продају су већ одобрили из Стејт департмента, преноси Танјуг.

Кинески војник - Sputnik Србија
Прст у око Кини: Америка шаље највишег дипломату у последњих 40 година на Тајван

Ради се о ракетном лансеру ХИМАРС, далекометним ракетама ваздух-земља и деловима за испаљивање ракета са борбеног авиона Ф-16 којим се у реалном времену преносе подаци са авиона на земљу.

Постоји могућност и да САД прода Тајвану још неке напредне војне технологије, попут софистицираних дронова, земаљских „Харпун“ пројектила и подводних мина, али то још није стигло до Капитол Хила, наводи Ројтерс.

„Наше правило је да САД не потврђује нити коментарише евентуалне продаје оружја док се предлози не нађу у Конгресу“, рекао је портпарол Стејт Департмента.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Жао Лиђијан је рекао да би продаја оружја Тајвану нарушила суверенитет Кине и притом је указао САД да би овим актом начинили штету.

„Кина ће имати право да одговори на овај потез САД, зависно од тога како се ситуација буде одвијала“, рекао је Жао.

Тајванске власти назвале су информације о продаји „медијским спекулацијама“.

Како наводи кинески „Глобал тајмс“, овакав потез САД значи да америчка политика све више нагиње ка подршци тајванском сецесионизму.

Застава Кине - Sputnik Србија
Кина: САД треба да заустави продају оружја Тајвану

Сонг Жонпинг, кинески војни аналитичар, рекао је да је оружје које Америка продаје Тајвану офанзивно, чиме ће бити прекршени међународни споразуми.

„То је провокативан потез с обзиром на тренутни статус у Тајванском мореузу, али неће променити однос снага између копнене Кине и острва Тајван, будући да је копнена Кина апсолутно супериорна“, наводи он.

Сонг додаје како „власти Тајвана немају други избор него да плаћају Американцима за заштиту“, а да су „тајвански сецесионисти, суочени са недавним вежбама кинеске армије, постали свесни да које год оружје да купе од Америке, не могу да се супротставе кинеској армији“.

Како каже, овакав потез део је предизборне кампање Доналда Трампа којом осим гласова, „задобија и подршку трговаца оружјем“.

Ли Хаидонг, професор на кинеском Универзитету за међународне односе, наводи да је америчка продаја оружја знак да САД нагињу подршци сецесији Тајвана

Како је за „Глобал тајмс“ рекао војни аналитичар Ли Ђи, „Америка неће жртвовати своје интересе директним сукобом са кинеском армијом, већ само жели да прода застарело оружје Тајвану по високој цени“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала