Без ЗСО могуће да Срби напусте приштинске институције

© Tanjug / FILIP KRAINCANICКосовска Митровица
Косовска Митровица - Sputnik Србија
Пратите нас
Представници Срба са Косова и Метохије напустиће приштинске институције ако Приштина једнострано одлучи да не испуни, пред ЕУ потписану, обавезу о формирању ЗСО, најављено је после састанка представника Срба са Косова и Метохије са директором владине Канцеларије за КиМ.

Одбијање Приштине да разговара о ЗСО је удар на виталне интересе српског народа, и угрожава колективна политичка, економска и социјална права Срба са КиМ, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, после састанка.

То је један од пет закључака, после изјава из Приштине које иду у том правцу, те неангажовања Брисела по питању поштовања договора, попут ЗСО, из Бриселског споразума, потписаног 2013.

Петковић је истакао да је формирање ЗСО стратешки интерес Срба на КиМ и да ће свако игнорисање обавезе да она буде формирана, са свим надлежностима које јој припадају у складу са бриселским договорима, бити третирано као отворени напад на стечена права српског народа.

Петковић је напоменуо да су Срби пристали да учествују у приштинским институцијама управо зато што им је гарантовано да ће добити чврсте гаранције поштовања колективних права кроз ЗСО, па су зато и пристали на оснивање локалних власти и других институција по приштинском систему.

"Уколико Приштина једнострано одлучи да не испуни пред Европском унијом потписане обавезе, престаће и обавезе Срба проистекле из бриселског дијалога, и биће размотрена могућност напуштања свих централних институција у Приштини и укидања свих приштинских институција у већински српским срединама на КиМ", рекао је Петковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала