Чавушоглу: Турска се залаже за мир у Карабаху, али Јерменија мора да оде одатле

© AP Photo / AP PhotoПрипадници Армије одбране Карабаха током сукоба са Азербејџаном
Припадници Армије одбране Карабаха током сукоба са Азербејџаном - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу назвао је разумним позиве да се прекине војни сукоб у Нагорно-Карабаху, али да при томе Оружане снаге Јерменије треба да напусте овај регион.

„Апеле светске заједнице сматрамо разумним, нико не жели рат. Али се позиви за решавање проблема Карабаха у оквиру резолуција Генералне скупштине УН из неког разлога не упућују... Када је реч о Карабаху, нико не позива Јерменију да оде одатле. Светска заједница то мора да учини“, изјавио је Чавушоглу на заједничкој конференцији за штампу након разговора са шведском колегицом Ан Линде, која је у посети Турској.

„Заједно са позивима на прекид ватре, потребно је захтевати од Јерменије да повуче своје трупе из окупираних земаља Азербејџана. Само у том случају биће могуће да се говори о стварној тежњи светске заједнице за решавањем јерменско-азербејџанског сукоба у Нагорно-Карабаху“, истакао је турски министар.

Линде је, са своје стране, гранатирање цивилних објеката назвала неприхватљивим, позивајући на окончање сукоба и преговоре о његовом решавању у оквиру Минске групе ОЕБС-а.

Нема алтернативе преговорима, војна дејства неће заменити преговарачки процес“, додала је она.

Анкара је више пута изјавила да подржава дејства Бакуа и изразила спремност да пружи помоћ како за преговарачким столом, тако и на бојном пољу.

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

У Москви су 9. октобра, на позив председника Русије Владимира Путина, одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана, који су трајали више од десет сати. Током преговора Јереван и Баку су договорили да се уведе прекид ватре од поднева 10. октобра, изврши размена ратних заробљеника, размена тела погинулих и додатно договоре конкретне мере примирја. Међутим, већ у суботу стране су почеле да се међусобно оптужују за нарушавање примирја.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала