Црна рупа покидала звезду: Снимљен несвакидашњи космички догађај /видео/

Пратите нас
Црна рупа која је покидала звезду један је од најнеобичнијих космичких догађаја који су астрономи забележили.

Ради се о снимку супермасивне црне рупе у галаксији удаљеној 215 милиона светлосних година.

Астрономи су били алармирани интензивним бљеском светлости, који је био видљив на удаљености од више стотина милиона светлосних година, непосредно пре него што су делови звезде нестали у црној рупи пошто ју је јака гравитација уништила у процесу познатом и као „шпагетификација“.

Овај догађај, под називом AT2019qiz, приметио је астроном Мет Никол са Универзитета у Бирмингему заједно са својим тимом, и проучавао га месецима.

Готово је немогуће предвидети овакве догађаје и могуће их је снимити и приметити само сталним осматрањем неба, уз извесну дозу среће, пише РТ.

Када су масивне ерупције током овог догађаја примећене, астрономи су реаговали веома брзо, усмеравајући телескопе у његовом правцу, ка сазвежђу Еридан.

„Одмах смо усмерили више телескопа, и оних на Земљи и оних у свемиру, у том смеру како бисмо видели шта је извор тако јаке светлости“, казао је астроном Томас Веверс са Универзитета Кембриџ.

Тако је овај догађај снимљен у различитим светлосним дужинама, од ултраљубичастог спектра, преко радио, оптичког и телескопа са икс-зрацима.

Светлост која је емитована током уништења звезде била је толико јака да је надјачала светлост саме галаксије из које долази.

Научници су утврдили како се ради о звезди која је у једном тренутку била величине нашег Сунца, а онда је почела да губи масу коју је гутала црна рупа, око милион пута већа од звезде.

Ово је, иначе, први пут да астрономи виде и проуче овакав догађај, који је до сада био само теоретски објашњен. Научници су утврдили и да су током уништења звезде, у космос избацивани облаци прашине брзином од 10.000 километара на сат.

То објашњава раније оптичке и радио емисије које су астрономи бележили проучавајући црне рупе, али су остале неистражене.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала