Чуда се дешавају: Васпитачица створила моћну мрежу — скупе и 9.000 евра дневно за српску децу

© Фото : Спутњику уступила Бранка ЗарићБранка са првим администраторима гурпе "Буди хуман - хуманитарне лицитације". Данас их је више од 70, јер се групи сваког дана придружи хиљаду људи.
Бранка са првим администраторима гурпе Буди хуман - хуманитарне лицитације. Данас их је више од 70, јер се групи сваког дана придружи хиљаду људи. - Sputnik Србија
Пратите нас
Бранка Зарић из Сремске Митровице, мајка двоје деце, васпитачица без посла, три године је на свом Фејсбук профилу правила лицитације ствари које је добила, а нису јој биле потребне. Није увек имала новца да уплати деци којој треба лечење и направила је чудо: групу у којој 157 хиљада људи непрекидно тргује и скупља новац за ту децу.

„Кренуло је миц по миц, па је све више људи желело да учествује. Писали су ми, али то код мене на профилу не би прошло, па сам кренула да постављам и њихове ствари, а онда сам се сетила да отворим групу ’Буди хуман — хуманитарне лицитације‘, да би свако могао да учествује. Данас је тачно пет месеци како група постоји и не могу да верујем да је до овога дошло, да је толико далеко догурало“, каже Зарићева.

© Фото : Скриншот ФејсбукПоред сваке објаве стоји за чије ће лечење бити уплаћен новац од продаје.
Чуда се дешавају: Васпитачица створила моћну мрежу — скупе и 9.000 евра дневно за српску децу - Sputnik Србија
Поред сваке објаве стоји за чије ће лечење бити уплаћен новац од продаје.

Прикупи се и 9 хиљада евра за болесну децу

А догурало је до најмање 5 и по хиљада евра дневно, викендом, када људи имају више времена, сакупи се више од 8, а рекорд је 9 хиљада евра у једном дану.

Сваког дана понуди се и прода више од две хиљаде ствари. Људи доброг срца не сређују само ормаре и оставе, они који су већ продали све што им не треба, сада продају своје знање и вештине.

„Имамо курсеве језика, различите услужне делатности, фризера, шминкера, жене се јављају и да некоме очисте кућу за одређени износ, па га уплате за децу. А продају одећу, обућу, парфеме, козметику, накит. Заиста невероватне ствари могу да се пронађу у групи. Многи су почели само ту да купују, за неку годишњицу, рођендан, прво поклон потраже у групи“, прича нам Зарићева.

© Фото : Спутњику уступила Бранка ЗарићБранка Зарић из Сремске Митровице, незапослена васпитачица, није увек имала новца да помогне болесној деци, али је акцијом на Фејсбуку направила чудо.
Чуда се дешавају: Васпитачица створила моћну мрежу — скупе и 9.000 евра дневно за српску децу - Sputnik Србија
Бранка Зарић из Сремске Митровице, незапослена васпитачица, није увек имала новца да помогне болесној деци, али је акцијом на Фејсбуку направила чудо.

За Софију, Уну, Зорицу, Марка…

Нечији поклон или никад обувене ципеле до сада су били шанса за малу Софију, Уну, Зорицу, Марка, Мирослава, Милоша, Богдана, Стефана, Јелицу, Елмира, Светлану, Петра, Павла, Милана, Луку и Филипа.

Новац за њихово лечење уплаћује се у две фондације у које група има поверење, „Буди хуман“ и „Подржи живот“ , са којима немају никакав контакт, а није ни потребан, важно је само да се ствари продају и купују — да се достигне што виша цена.

„Нажалост, има превише деце, а и одраслих који су тешко болесни, којима је потребна помоћ. Придружила сам се у нади да свако од нас треба да допринесе, надам се да ће се још људи укључити, да ћемо што пре помоћи свакоме“, каже нам једна од најактивнијих у групи, фризерка из Београда Драгана Шћекић.

Она има двоје деце, продала је сву њихову гардеробу коју су прерасли, а никада обукли, али и ствари за кућу које је добила на поклон, а не користи их.

© Фото : Скриншот ФејсбукУ групи су већином жене, па је ово једна од највећих продавница ципела на интернету, а зарада иде онима којима је помоћ најпотребнија.
Чуда се дешавају: Васпитачица створила моћну мрежу — скупе и 9.000 евра дневно за српску децу - Sputnik Србија
У групи су већином жене, па је ово једна од највећих продавница ципела на интернету, а зарада иде онима којима је помоћ најпотребнија.

„Једна од мојих најзанимљивијих лицитација, добила сам на поклон антиквитет, оштрач за мачеве и сабље који датирају из Првог светског рата. Ставила сам симболичну почетну цену, 800 динара, а достигло је више од 8.000. Купио је човек који се тиме бави, сакупља старине, ради у једном од музеја“, сећа се Шћекићева.

Једна од најактивнијих лицитаторки је и новинарка Живка Цвејић. Има сина, тренутно одржава трудноћу и бави се хуманитарним радом у групи. Одушевљена је резултатима.

„Увек сам волела да помажем другима, а од када сам постала мајка, осетљива сам на децу и те ужасне болести које су их задесиле. Спонтано сам ушла у ово, гледала стварчице по кући које дуго не користим, почела да продајем, а онда и да купујем. Купујем и шта ми не треба, зато што знам за шта иде новац, а можда се и поново обрне, можда ћу да понудим неком даље“, каже Цвејићева.

© Фото : Скриншот ФејсбукПродаје се и свеће, а често су на лицитацији и рецепти искусних домаћица.
Чуда се дешавају: Васпитачица створила моћну мрежу — скупе и 9.000 евра дневно за српску децу - Sputnik Србија
Продаје се и свеће, а често су на лицитацији и рецепти искусних домаћица.

Ово није бувљак

Она додаје да је до сада купила тридесетак ствари, чак десет пари ципела, али се решила исто толико штикли које више нису примерене њеним годинама.

„Дивно је што људи имају праву свест о овоме, ово није бувљак, нуде само фине, очуване ствари, продала сам и фирмирани накит који више не користим, гардеробу, ствари за децу. Новац је јако важан, али и индиректан утицај групе, људи се сада окупљају и на хуманитарним базарима у својим местима. И на њима се скупи доста новца“, прича нам Цвејићева.

© Фото : Скриншот ФејсбукГрупа "Буди хуман - хуманитарне лицитације" је и место за куповину поклона, најбоље иду гардероба и накит, нису запостављене ни књиге.
Чуда се дешавају: Васпитачица створила моћну мрежу — скупе и 9.000 евра дневно за српску децу - Sputnik Србија
Група "Буди хуман - хуманитарне лицитације" је и место за куповину поклона, најбоље иду гардероба и накит, нису запостављене ни књиге.
Организују се и наградне игре

Група организује и наградне игре, неколико на дан, по једну за свако дете. Вредне, нове ствари које људи поклањају могуће је освојити ако се у коментарима остави скриншот, доказ да је СМС-ом уплаћен новац за лечење. Сваки коментар добија редни број, а дан касније, помоћу рендом апликације извлачи се победник.

Непрегледан је списак ствари које су људи продали да би помогли другима, оних које не користе, али и оних са великом емотивном вредношћу.

© Фото : Скриншот ФејсбукМноги чланови продају потрепштине за кућу које никада нису користили. Често достигну и десет пута вишу цену од почетне.
Чуда се дешавају: Васпитачица створила моћну мрежу — скупе и 9.000 евра дневно за српску децу - Sputnik Србија
Многи чланови продају потрепштине за кућу које никада нису користили. Често достигну и десет пута вишу цену од почетне.
„Стојадин“, мотор, капица шампиона…

Једна хранитељска породица кроз коју је прошло шесторо деце продала је свог „стојадина“, у возном стању, за 20 хиљада динара и тако помогла лечење мале Лане, неко се одрекао мотора, проследио три хиљаде евра, а капица ватерполо репрезентативца Филипа Филиповића достигла је цену од 120 хиљада динара.

Међу члановима је највише жена, за сада су најхуманији Новосађани, следе их Београђани и Нишлије. Иза групе „Буди хуман — хуманитарне лицитације“ данас уз Бранку Зарић стоји армија од 70 администратора, волонтера. Сигурни су да ће их бити и више, јер се групи свакога дана придружи хиљаду људи, који помажу да деца са најтежим здравственим проблемима оду на лечење.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала