Директор Центра „Гамалеја“: До децембра милион доза вакцине „Спутњик V“

© Sputnik / Георгий Зимарев / Уђи у базу фотографијаВакцинација против ковида 19
Вакцинација против ковида 19 - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор Научно-истраживачког центра „Гамалеја“ Александар Гинцбург изразио је наду да ће до краја новембра-почетком децембра милиони доза вакцине „Спутњик V“ бити испоручени у цивилни промет.

„Тако да можемо да се надамо да ће се до краја новембра-почетка децембра већ милион доза вакцине сваког месеца испоручивати у цивилни промет“, рекао је Гинцбург на конференцији „Пандемија 2020: Изазови, решења и последице“.

Према његовим речима, може се претпоставити да ће наредних 10-12 месеци моћи да се вакцинише довољан број грађана Русије како би се створио заштићени слој становништва.

Раст броја оболелих везан за епидемиолошки процес

Гинцбург је објаснио и да је повећање броја оболелих од ковида 19 повезан са порастом епидемиолошког процеса, као и да ранија обољења такође доприносе ширењу вируса.

„Ово је успон и пад епидемиолошког процеса који је започео пре скоро девет месеци. Он се наставља у зависности од тога које спољне околности прате овај епидемиолошки процес. Сада је јесен – мање је интерферона, осетљивост је већа“, рекао је Гинцбург.

Није искључио могућност да такође утичу и претходно прележане болести, како ковид 19, тако и пратеће.

„Утиче много фактора. Да не спомињемо чињеницу да је и период одмора у августу имао ефекта. Сви су ишли у одмаралишта, а затим се разилазили по целој земљи“.

Он је истакао да би се из тог разлога могла снажно подстаћи брзина епидемиолошког процеса.

Бесмислено унапред правити лекове против нових инфекција

Покушати да се унапред створе лекови против нових инфекција је безнадежан посао, али се за њих мора припремити, додао је Гинцбург.

„Покушај да се унапред створе конкретни дијагностички, профилактички и терапијски лекови за неке још непознате, али конкретне патогене потпуно је безнадежан посао, немогуће је погодити. Ипак, свакако је потребно припремити се за ове сусрете са патогеним микроорганизмима“, додао је он.

Према његовим речима, „једини рационалан и научно утемељен приступ“ у том случају је да „земља треба да има одређене технологије које би требало да у кратком року омогуће стварање потребних лекова“. Ту су на првом месту вакцине, рекао је он.

Такође је важно да ове технологије омогућавају стварање препарата вакцина који индукују све облике имунолошког одговора, додао је Гинцбург.

Вакцина „Спутњик V“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ је 11. августа добила потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Тренутно су у току пострегистрациона испитивања вакцине у којима учествује 40 хиљада добровољаца. Очекује се да ће први резултати пострегистрационих испитивања бити објављени у октобру-новембру 2020. године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала