ЕУ жели отворене канале комуникације са Русијом и проширење сарадње

CC0 / Pixabay / ЕУ Русија
ЕУ Русија - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска унија жели да одржава отворене канале комуникације са Русијом и да проширује сарадњу када је реч о питањима од обостраног интереса, саопштио је високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ након разговора са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом.
„Високи представник је потврдио да ЕУ жели да остави отворене канале комуникације са Русијом и да жели да рашити сарадњу на питањима од обостраног интереса“, саопштила је служба за спољне послове ЕУ.

Према речима Бореља, ЕУ ће наставити да брани своје интересе и вредности, укључујући „поштовање међународног права и основних права“.

Такође се наводи да је високи представник ЕУ информисао шефа руске дипломатије о припреми новог пакета санкције ЕУ против Белорусије, укључујући председника те земље Александра Лукашенка.

„Високи представник је објаснио да је Савет министара спољних послова ЕУ 12. октобра политички одобрио почетак припреме санкција, између осталог, и против Александра Лукашенка“, наводи се у саопштењу.

Током телефонског разговора Борељ је захвалио Лаврову за уложене напоре за достизање споразума о примирју у Нагорно-Карабаху.

„Врховни представник је захвалио министру Лаврову за његове напоре у преговорима на споразуму о прекиду ватре између Азербејџана и Јерменије који је постигнут 10. октобра и истакао је да је споразум неопходно строго поштовати и хитно прекинути сва борбена дејства и деескалацију напетости, укључујући реторику“, истиче се у саопштењу ЕУ.

Раније је Лавров саопштио да Русија може да прекине дијалог са Бриселом у светлу ситуације око истраге у вези са наводним тровањем руског блогера Алексеја Наваљног.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала