Израчунали су нам: Живећемо много краће

© Depositphotos.com / MonkeybusinessСтарији пар шета парком
Старији пар шета парком - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Они који данас имају 67 година живеће у просеку 82 године, а они који су рођени пре две године живеће много краће – у просеку 76 година у Београду и 72 године у Војводини. Ово показују најновији подаци Европског статистичког завода о животном веку у европским земљама.

Истраживање за Србију показује и да ће жене у обе поменуте категорије живети дуже од мушкараца и то у зависности од региона – али у просеку од две до пет година.

Када се говори о деци рођеној 2018. године, истраживање показује да ће она најдуже живети у Београду (76,3 године), а најкраће у Војводини (75,2 године).

Код мушкараца се оно креће у распону од 74,4 године у Београду до 72,5 година у Војводини, а код жена од 79,4 година у Београду до 77,7 у Јужној и Источној Србији.

С друге стране, они који су рођени 1953. године (и који су у 2018. имали 65 година), очекује се да ће у просеку живети између 16,8 године у Београду и 15,5 година у Војводини.

Становници ЕУ који су доживели 65 могли су да очекују да живе, у просеку, још 20 година. Дакле до 85 године. Најдужем животу су могли да се надају у Мадриду, до 88 и исто тако у Паризу.

С друге стране, најкраћи живот након 65 очекиван је у два региона у Бугарској, 80 година, пренео је Бизлајф.

Међу 10 региона са најдужим очекиваним трајањем живота код жена сви су били у Шпанији или Француској. Шпанска престоница има најдуже очекивање трајања живота жена (88,1 година).

Група међународних истраживача са Харварда открили су да пет здравих животних навика могу да обезбеде квалитетнији и дужи живот за најмање 14 година када је реч о женама или 12 година уколико говоримо о мушкарцима.

Те здраве навике укључују биљну исхрану и исхрану са мањим процентом масноћа. Умерено вежбање од неколико сати седмично и одржавање здраве телесне тежине, такође доприноси добром здрављу. Затим избегавање пушења и конзумирање не више од једног алкохолног пића дневно за жене, а два за мушкарце.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала