Један сусрет открио циљ Бошњака: Хегемонију над Србима и Хрватима

Пратите нас
Састанак председника Србије Александра Вучића са лидерима српске и хрватске владајуће странке у БиХ, Милорадом Додиком и Драганом Човићем, наишао је оштре критике у Сарајеву, јер Бошњаци нису позвани у Београд. Аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је потез Вучића сасвим легитиман и да Босну не представљају само Бошњаци.
 Председник Србије Александар Вучић са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и председником ХДЗ БиХ и замеником председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драганом Човићем.  - Sputnik Србија
Вучић са Човићем и Додиком о евроинтеграцијама Србије и БиХ

Тај састанак, како је саопштила служба за сарадњу с медијима председника Србије, одржан је у оквиру наставка регионалних разговора, а теме су биле европске интеграције и перспектива чланства Србије и БиХ у Европској унији.

Анђелковић за Спутњик каже да састанци не морају да се одржавају са сва три представника конститутивног народа у БиХ и да сваки представник може на међународном плану да штити интересе свог народа.

Хегемонистички циљеви Бошњака против Срба и Хрвата

Он подсећа да је Босна и Херцеговина према Дејтону заједница три конститутивна народа и два конститутивна ентитета. Та врста конститутивности, која подразумева конфедерални формат БиХ, омогућава сваком народу да се, како процењује да му одговара, међународно позиционира и одржава међународне односе.

Стога, како наводи, Председништво БиХ може да заступа Босну у целини, али и сваки члан Председништва може да штити на међународном плану интересе свог народа.

© Фото : РТРСАнђелковић каже да састанци не морају да се одржавају са сва три представника конститутивног народа у БиХ, и да сваки представник може на међународном плану да штити интересе свог народа.
Један сусрет открио циљ Бошњака: Хегемонију над Србима и Хрватима - Sputnik Србија
Анђелковић каже да састанци не морају да се одржавају са сва три представника конститутивног народа у БиХ, и да сваки представник може на међународном плану да штити интересе свог народа.

„То што се Вучић састао са представницима српског и хрватског народа је потпуно легитимно, као што би било легитимно да се састане само са представницима српског народа или неког другог. Модел функционисања БиХ то не искључује“, рекао је Анђелковић.

Бошњаци газе Дејтон, а сад се жале

Поготово је тако нешто легитимно, како истиче, када „бошњачка елита све време покушава да негира Дејтон и да БиХ претвори у унитарну државу и ради тога води непријатељску политику према Србима у Босни и према Хрватима, али и према Србији и Хрватској“.

Према речима нашег саговорника, с обзиром на тај негативан став, тешко је и очекивати да сад Србија позива Бакира Изетбеговића, који све време са својим партијским колегама и Жељком Комшићем, за кога Анђелковић каже да је лажни представник Хрвата, напада и Србију и Хрватску и Србе и Хрвате.

„Нема у овоме никакве контроверзе, ово је најнормалнији потез који је у складу са духом БиХ, а проблем је оно што раде Бошњаци. Бошњаци доживљавају Босну као да је само њихова и као да није и српска и хрватска и подразумевају да само они имају право да је представљају“, рекао је Анђелковић.

Додао је да се Бошњаци љуте што Босну и други представљају, што напросто говори о њима: „То што Бошњаци инсистирају да се све раде колективно, говори о њиховој хегемонистичкој намери и централистичким плановима, они не схватају да Босна није унитарна ни централистичка, већ конфедерална заједница три народа и два ентитета“, рекао је Анђелковић.

Председник Странке демократске акције Бакир Изетбеговић је састанак са Додиком и Човићем без представника Бошњака оштро критиковао, наводећи да је реч о неприхватљивој пракси игнорисања Бошњака.

„Мора да се зна да босанскохерцеговачки троножац не може стајати на две ноге“, оценио је Изетбеговић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала