Одустаните од позиције надмоћи! Лавров телефоном пренео поруку Борељу

© AFP 2023 / Sergei ChuzavkovРуски министар иностраних послова Сергеј Лавров
Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Подстицање антируских расположења не одговара циљевима стабилизације ситуације у Европи, Русија позива земље Европске уније да одустану од разговора са становишта надмоћи и пређу на равноправан дијалог, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров током телефонског разговора са колегом Жозепом Борељом.
„Са руске стране је истакнуто да подстицање антируских расположења у ЕУ, као и стварање нових нестабилности у односима са Русијом под измишљеним изговорима, не одговара циљевима стабилизације ситуације у Европи“, саопштило је руско Министарство иностраних послова.

Истовремено, Лавров је у разговору са Борељом истакао да односи Русије и ЕУ могу да се заснивају „искључиво на равноправности и узајамном поштовању интереса“.

Константин Косачов - Sputnik Србија
Иницијатори провокације против Русије сатерали Брисел у ћорсокак

„Због тога неке земље, које одређују тон у Европској унији, морају да одустану од покушаја вођења ствари са становишта сопствене надмоћи, као и да признају да не постоји алтернатива часном дијалогу са чињеницама у рукама“, саопштио је МИП Русије.

Министри су разговарали и о ситуацији у Белорусији, Украјини и Нагорно-Карабаху.

„Размотрен је низ актуелних међународних тема, укључујући стварно стање ствари у вези са испуњавањем Минских споразума за решавање унутарукрајинске кризе, затим решавање ситуације у Нагорно-Карабау у складу са московском изјавом министара иностраних послова Русије, Азербејџана и Јерменије, као и ситуација у вези са Републиком Белорусијом“, саопштило је Министарство.

Руски спољнополитички ресор додаје да је телефонски разговор, током којег је Борељ обавестио руског министра о резултатима састанка Савета спољних послова ЕУ од 12. октобра, иницирала Унија.

Подсетимо, у понедељак је високи представник савета за спољне послове и политику безбедности Уније Жозеп Борељ саопштио да су шефови дипломатија држава ЕУ донели политичку одлуку по питању антируских санкција због ситуације са Наваљним. Према његовим речима, постигнут је политички договор око увођења ограничавајућих мера, а технички органи Савета ће се сада тиме бавити. Он је додао да је одлука донета једногласно.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала