Немачки министар: Русија не прихвата чињенице у вези с Наваљним

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаНа протесту у Берлину скандирали: Путин! /видео/
На протесту у Берлину скандирали: Путин! /видео/ - Sputnik Србија
Пратите нас
Инцидент с руским блогером Алексејом Наваљним могу и треба да истражују само руски органи, све што је неопходно за то налази се у Русији, каже немачки министар спољних послова Хајко Мас. Како је истакао, званична Москва једноставно не прихвата чињенице у вези с тим инцидентом.
„Ако се такав инцидент, као што је напад на Алексеја Наваљног, дешава у Сибиру, и ако је он био усмерен против држављанина Русије, онда могу и треба да га истражују само руски органи. Сви трагови, сведоци, докази, неопходни за истрагу, као и прве анализе крви, налазе се у Русији. Наваљни је пребачен у Немачку тек два дана након после напада“, навео је Мас у интервјуу за РИА Новости.

Русија је, међутим, како каже, мало тога учинила како би разјаснила инцидент и то појачава утисак да Москву не интересује истрага.

„С наше тачке гледишта овде се ради о анализи чињеница. У сваком случају, не видимо да је руска влада јавно анализирала околности у вези са овим случајем. А околности су такве да је на територији Русије примењено бојево нервно-паралитичко средство из групе ‘Новичок’ што представља озбиљно кршење Конвенције о забрани хемијског наоружања“, рекао је немачки министар.
Он додаје је да многи у међународној заједници захтевају расветљавање околности.

„Русија је до сада мало тога предузела како би расветлила инцидент. И ако се при томе стално износе неке нове, делом апсурдне теорије које иду до тврдњи да се Наваљни сам отровао, ако се доводи у питање репутација ОЗХО (Организација за забрану хемијског наоружања) као независне организације, онда се тиме само појачава утисак о одсуству заинтересованости да се појасне околности онога што се десило“, рекао је Мас.

Према његовим речима, званична Москва једноставно не прихвата чињенице у вези с тим инцидентом.

Како је рекао, пет лабораторија је потврдило, независно једна од друге, да је против Наваљног употребљено хемијско оружје и то поткрепљује захтев Берлина да Москва разјасни ствари.

„То се до сада није десило, чињенице се једноставно не прихватају“, оценио је министар.

Поновио је да инцидент с Наваљним није питање билатералних односа Немачке и Русије већ да се тиче читаве међународне заједнице.

Према речима Маса, претпоставка за поновно успостављање поверења у односима с Москвом јесте поштовање и примена основних међународних правила од стране Русије.

„Ми отворено говоримо о привржености нашим вредностима: владавини права, демократије, људских права и светком поретку у којем постоје правила, а не право јачег. Уверени смо да се тиме стварају најбоље претпоставке за мирну коегзистенцију. Русија мора да одлучи какве односе жели да има са нама и са западним суседима у Европи и какав друштвени модел жели за себе“, рекао је Мас.

Очигледно је, додао је он, да Русија својим делањем сама може да одреди те односе.

„Поштовање и примена основних међународних правила, било да је реч о Украјини, или Конвенцији о забрани хемијског оружја, претпоставке су за поновно успостављање поверења“, рекао је шеф немачке дипломатије на питање да ли је могуће да се односи две земље врате на ниво с краја 90-тих година и почетком 2000-тих.

Подсетимо, немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“. Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.

С тим у вези, Француска и Немачка су у среду саопштиле да ће предложити европским земљама да уведу санкције против Русије због инцидента са руским блогером. Москва је након тога поручила да ствари у односима са Берлином и Паризом више не могу да остану по старом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала