Од када се мењају услови за пензионисање и шта је са условом за радни стаж

© Tanjug / DUSAN ANICICПензионер у продавници са маском
Пензионер у продавници са маском - Sputnik Србија
Пратите нас
У складу са Законом о ПИО, услови за остваривање права на старосну пензију за жене мењају се од почетка 2021. године и уместо 63 године живота, колико је било потребно за пензионисање ове године, биће потребна још два месеца.

Услов за радни стаж остаје непромењен и то је најмање 15 година.

Додавање по два месеца годишње биће до 2032. године када ће услов за старосну пензију за оба пола бити изједначен односно 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања, подсећају у ПИО фонду.

Директорка сектора за односе са јавношћу Јелица Тимотијевић рекла је за Танјуг да се у наредној години услови за превремену старосну пензију мењају и за мушкарце и за жене осигуранике, па ће тако мушкарцима бити потребно да имају 40 година стажа осигурања и најмање 59 година живота, а женама 39 година и четири месеца стажа и најмање 58 година и четири месеца живота.

Услови за оба пола за остваривање права на превремену старосну пензију мењају се сукцесивно до 2024. године, када ће мушкарци и жене бити изједначени, па ће им тако бити потребно најмање 40 година стажа осигурања и 60 година живота.

Јелица Тимотијевић наводи да се превременим старосним пензионерима пензија трајно умањује за 0, 34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију.

Право на превремену старосну пензију од 2015. године кад је почела примена Закона о ПИО, којим је уведена ова врста права, сваке године између 9.000 и 10.000 осигураника поднесе захтев и оствари право.

Број старосних пензионера из године у годину се повећава, кажу у ПИО фонду.

Од почетка ове године до октобра решено је 85. 447 захтева за старосну пензију.

Тренутно у бази ПИО фонда је 1. 089.094. старосних пензионера који чине 64,2 одсто укупног броја.

С друге стране, смањује се број инвалидских пензионера који тренутно чине мање од 16 одсто укупног броја, док су породични углавном у константном проценту учешћа, а то је око 20 одсто, наводи Јелица Тимотијевић.

У Србији је тренутно око 1,7 милиона пензионера, корисника свих врста пензија, а њихова просечна примања су око 27.769 динара.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала