„У гору, у воду“ – Филмском магијом против савремених сила зла

© Фото : Архива фестивала етнолошког филмаА сад се спушта вече
А сад се спушта вече - Sputnik Србија
Пратите нас
„У гору, у воду“ – магијска формула за одагнавање злих сила у Западној Србији – слоган је овогодишњег, 29. издања Међународног фестивала етнолошког филма, који се одржава од 13. до 16. октобра.

Слоган је проистекао из наслова филма Добривоја Пантелића, документаристе коме је посвећено ово издање фестивала. У специјалном фестивалском програму биће приказано шест филмова овог аутора, које је изабрао селектор, редитељ Владимир Перовић. Он је у такмичарски програм уврстио 24 филма која ће се надметати за награду „Драгослав Антонијевић“.

Аматер из Рађевине талентованији од половине документариста

„У гору, у воду“ један је од бројних филмова Добривоја Пантелића о старим обичајима Рађевине, који не само да баштине културу нашег народа, већ у време пандемије постају мантра за одагнавање савремених сила зла.

„Филм ’У гору, у воду‘ Добривоја Пантелића представља нам како су некад људи одагнавали силе зла. У том филму небом се ваља тежак облак који доноси олују и град и који прети да уништи летину сељака. Лупајући у шерпе и металне предмете, окрећући секире, виле и остале оштре предмете ка небу, сељаци покушавају да отерају ђавола и његових 77 помоћника да оду у гору, у воду и да тамо изруче свој терет, тј. кишу и град“, објашњава за Спутњик селектор Владимир Перовић.

Према његовим речима, Добривоје Пантелић био је аматер из Рађевине који је био талентованији од половине етаблираних документариста.

„О томе колико је Пантелић задужио и Србију, и етнолошки филм, сведочи и чињеница да је бивши директор Кинотеке Радослав Зеленовић откупио од њега 400 сати снимљеног материјала као културно благо и доделио му Повељу Кинотеке, признање које мора да се заслужи“, каже чувени редитељ и додаје да ће се залагати за то да једна од фестивалских награда понесе име Драгослава Пантелића.
© Фото : В. ПеровићВладимир Перовић, чувени документариста, селектор Међународног фестивала етнолошког филма
„У гору, у воду“ – Филмском магијом против савремених сила зла - Sputnik Србија
Владимир Перовић, чувени документариста, селектор Међународног фестивала етнолошког филма

Најантропологичнија уметност

Као стручњак за документарни филм, селектор фестивала признаје да су се многи филмски ствараоци, међу које убраја и Пантелића и себе, несвесно упустили у стварање етнолошких филмова.

„Док с једне стране имамо филмаџије који се несвесно баве антрополошким и етнолошким темама, с друге стране антрополози и етнолози уче се филмском занату и постају више од бележника – они почињу филмски да мисле“, тврди чувени редитељ, који додаје да је документарни филм најантропологичнија уметност која постоји.

Као примере за то да је етнолошки филм много више од пуког бележења стварности, селектор наводи два филма: „А сад се спушта вече“ Маје Новаковић и „И сутра је Ђурђевдан“ Пеђе Тодоровића из Свилајнца.

„Два млада ствараоца успела су да на разне начине опричају две стварности и да уз помоћ различитих елемената, техника и умећа конкретној стварности пруже лепоту“, каже Перовић и додаје: „Етнолошки филм је онеобичавање обичног. То је трагање за материјалном и нематеријалном културом једног народа, кретање од физичког до метафизичког.“

© Фото : Архива фестивала етнолошког филма29. издање Међународног фестивала етнолошког филма биће виртуелно
„У гору, у воду“ – Филмском магијом против савремених сила зла - Sputnik Србија
29. издање Међународног фестивала етнолошког филма биће виртуелно

Филмови из целог света онлајн

Током пет дана трајања фестивала, посетиоци ће онлајн моћи да погледају филмове најновије продукције из Србије и региона, као и из Израела, Аргентине, Русије, Аустралије, Француске, Немачке, Италије, Португала и САД.

Ко ће освојити главну награду „Драгослав Антонијевић“, као и награде за најбољи домаћи, инострани и студентски филм, одлучиће жири у којем су: филмска редитељка Тања Брзаковић, чувени етнолог Љиљана Гавриловић и директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала