Алијев прети: Прекинућемо дипломатске односе са сваком земљом која призна независност Карабаха!

© REUTERS / OFFICIAL WEB-SITE OF PRESIDENT OПредседник Азербејџана Илхам Алијев
Председник Азербејџана Илхам Алијев - Sputnik Србија
Пратите нас
Азербејџан ће моментално прекинути дипломатске односе са сваком земљом која призна независност непризнате републике Нагорно-Карабах, али не верујем да ће таквих бити, изјавио је азербејџански председник Илхам Алијев у интервјуу за телевизијски канал „Хабер Турк“.
„Не верујем да ће нека земља признати независност Нагорно-Карабаха, јер ћемо већ сат времена након тога обуставити све дипломатске односе с том земљом. То је категорички“, рекао је он.

Истовремено, нагласио је да азербејџански народ није непријатељ јерменском и додао да се „сваки рат завршава миром“.

„Код нас нема промена у погледу Јермена који живе у Карабаху. Азербејџан је мултинационална земља, хиљаде Јермена живи у Бакуу и другим деловима Азербејџана. Они су такође наши грађани, то нам даје снагу. Нисмо непријатељи јерменском народу, сваки рат се завршава миром“, рекао је.

Суживот Азербејџанаца и Јермена у Карабаху

Алијев сматра да је непходно да се азербејџански и јерменски народ припреме на суживот у Нагорно-Карабаху након окончања сукоба.

Париз - Sputnik Србија
Пашињан: Француска ће признати Карабах
„Апсолутно сам сигуран да Јермени и Азербејџанци могу да живе заједно у том региону, баш као што данас живе у другим местима Азербејџана, у Грузији, Русији и Украјини. Зашто то не бисмо могли овде да учинимо? Сматрам да би требало да будемо спремни на то. Морамо да припремамо наше народе на то“, изјавио је лидер.

С тим у вези, председник је саопштио и о плановима за инвестирање и реализацију социјалних програма у Нагорно-Карабаху након завршетка сукоба.

Нека Јермени који живе у Карабаху не брину, живеће боље, безбедније. Тамо ћемо створити инфраструктуру и радна места. Инвестираћемо у Карабаху, реализоваћемо социјалне програме, имаћемо програме за отварање радних места. Све ово ће постати нова фаза Јермена и Азербејџанаца који тамо живе и који ће се тамо вратити“, додао је.

Слање мировњака у зону сукоба

Говорећи о слању мировњака у зону сукоба, изјавио је да је то могуће само уз сагласност Јерменије и Азербејџана.

„Слање  мировњака у регион требало би да се изврши на основу одобрења двеју држава - Јерменије и Азербејџана. Уколико се нека земља успротиви, онда се то, наравно, неће догодити. Друго питање се састоји у томе да се данас, када је реч о мировњацима, ради се о територији Азербејџана, ово би сви требало да разумеју. Реч је о територији независног Азербејџана“, рекао је он.

Азербејџански председник додао и да Баку очекује да ће током преговора о Карабаху бити представљен распоред повлачења јерменских оружаних снага јер, након преговора у Москви, није добио конкретан распоред повлачења.

 

Турски ловци Ф-16 не учествују у борбеним дејствима

Лидер Азербејџана сматра да би Турска требало да буде за преговарачким столом о Карабаху и према његовим речима, „нема разлике, де јуре или де факто“. Истовремено, Алијев је рекао да ниједан турски ловац Ф-16 не учествује у борбеним дејствима у Нагорно-Карабаху.

Како је рекао, Баку разуме да је „Минску групу створио ОЕБС, који има своје законе, а промена у саставу групе вероватно предвиђа неке правне процедуре“.

„Не желимо да улазимо у ове детаље. Због тога сам рекао: није важно, де јуре или де факто, главно је да Турска буде за овим преговарачким столом“, рекао је он.

 Ф-16 - Sputnik Србија
Амерички медији: Турски ловци Ф-16 на аеродрому у Азербејџану

„Што се тиче учешћа Турске или неких других спољних снага у непријатељствима, све је то потпуна лаж. Говорио сам раније о турским ловцима Ф-16, - они се налазе у Азербејџану, коришћени су током вежби, након њих се нису подизали у ваздух и тренутно не учествују у борбеним дејствима. Поред тога, ниједан турски војник не учествује у у њима“, рекао је Алијев.

Када је реч о плаћеницима из других земаља, изјавио је да није представљен ниједан доказ тога да се страни плаћеници налазе у азрбејџанској војсци, и да је то лаж и клевета.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала