Јереван: Азербејџан поново гранатира Карабах; Баку: Ликвидирани легитимни војни циљеви

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Уђи у базу фотографијаИспаљивање ракете и ракетног система С-300
Испаљивање ракете и ракетног система С-300 - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство одбране Јерменије саопштило је да су Оружане снаге Азербејџана од јутрос обновиле ракетно-артиљеријске нападе на контакт линији у Карабаху. 

Током ноћи у зони сукоба у Карабаху остала је релативно стабилна напетост. У неким областима настављене су артиљеријске борбе различитог интензитета, саопштила је прес-служба Армије одбране Карабаха.

У саопштењу се наводи да је ујутро у јужном, југоисточном, северном и североисточном правцу „непријатељ, кршећи хуманитарно примирје, наставио ракетно-артиљеријско гранатирање“.

Да би пресекле офанзивну активност у свим правцима фронта, јединице армије Карабаха предузимају сразмерне кораке, настављајући да извршавају своју мисију одбране борбених положаја, додаје се у саопштењу.

Неутралисани војни циљеви

Министарство одбране Азербејџана, са своје стране, саопштило је да је уништило војне циљеве Оружаних снага Јерменије усмерене против цивилног становништва земље.

„Дана 14. октобра око 1 час са јерменске стране је на почетном положају у пограничној зони са окупираним азербејџанским рејоном Келбаџар, распоређено неколико оперативно-тактичких балистичких ракетних система. Ови ракетни системи били су усмерени на цивилно становништво и инфраструктуру у Ганџи, Мингачевиру и другим градовима Азербејџана“, наводи се у саопштењу Министарства.

Прецизира се да је „азербејџанска војска предузела превентивне мере како би спречила ракетни напад“.

„Као резултат тога, оперативно-тактички ракетни системи који су стављени у стање борбене готовости, били су неутралисани као легитимни војни циљеви. Изјављујемо да целокупна одговорност за погоршање ситуације на војно-политичком режиму Јерменије“, истиче азербејџанско Министарство одбране.

Јерменска страна раније је изјавила да је поштује хуманитарни прекид ватре и демантовала изјаве о гранатирању азербејџанских региона.

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

У Москви су 9. октобра, на позив председника Русије Владимира Путина, одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана, који су трајали више од десет сати. Током преговора Јереван и Баку су договорили да се уведе прекид ватре од поднева 10. октобра, изврши размена ратних заробљеника тела погинулих и додатно договоре конкретне мере примирја. Међутим, већ у суботу стране су почеле да се међусобно оптужују за нарушавање примирја.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала