Кремљ: Нема чврстог договора са САД о нуклеарном арсеналу

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПоглед на Кремљ у Москви
Поглед на Кремљ у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Кремљ још не може да говори о постизању неког чврстог споразума са Сједињеним Америчким Државама о нуклеарним арсеналима, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„По овом питању заиста се одржавају контакти на нивоу експерата и на високом нивоу“, одговорио је Песков на питање да ли су о том питању разговарали лидери Русије и Сједињених Америчких Држава Владимир Путин и Доналд Трамп.

Истовремено, како је прецизирао Песков, за сада „нема говора о постизању било каквих конкретних споразума“.

„Став руске стране је добро познат и доследан. И за сада не бисмо да говоримо да су с тим у вези постигнути неки чврсти договори“, истакао је портпарол Кремља.

Он је додао да се Русија нада да се налази на истом путу као и Сједињене Америчке Државе по питању продужења Договора о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ).

„Ако се говори о схватању потребе за продужењем Договора о стратешком наоружању, надамо се да смо у том погледу на истом колосеку, да схватамо да га треба продужити. То је и у интересу наше две земље и стратешке безбедности целог света. Иначе, споразуми нису постигнути“, објаснио је Песков.

Специјални представник америчког председника за контролу наоружања Маршал Билингсли раније је рекао да је Вашингтон спреман да „колико сутра“ продужи Договор о стратешком наоружању у замену за узајамно замрзавање нуклеарних арсенала и сматра да је са Москвом постигнут „начелни“ споразум о овом питању.

Сједињене Америчке Државе преговарају са Русијом о стратешкој стабилности у контексту истека рока за продужење стратешког Договора о смањењу стратешког офанзивног наоружања.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала