Лавров: Добри односи ЕУ и Русије? У скорије време – тешко

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је мало вероватно да ће у скорије време односи Русије и Европске уније бити добри. Москва је, међутим, спремна да их обнови на равноправној основи, додао је он.
„Тешко да ће односи бити добри у некој блиској перспективи, мада не нашом кривицом. Увек смо спремни да их обновимо, нормализујемо, оздравимо на бази равноправности и узајамног поштовања“, рекао је руски министар у интервјуу за руске радио-станице „Спутник“, „Говори Москва“ и „Комсомољска правда“.

Коментаришући изјаву немачког колеге Хајка Маса који је рекао да Немачка жели добре или „бар разумне“ односе с Москвом, Лавров каже да сада све подлеже анализи и да се нада да ће разум преовладати.

 „За сада ми то не видимо.“

Када је реч о антируским санкцијама ЕУ због инцидента око Алексеја Наваљног шеф руске дипломатије најављује реципрочан одговор.

„Немци немају никакву намеру да доставе било какве чињенице, без обзира на све међународно-правне обавезе. Одговорићемо реципрочно – да, то је дипломатска пракса и то је дипломатски одговор“, рекао је министар.

Он је оценио да политика ЕУ према Русији за сада не изгледа оптимистично.

Према његовим речима, читав низ аналитичара и политиколога блиских немачкој влади предлаже да се одустане од стратешких планова када је реч о партнерству с Русијом.

Штавише, они заступају став да ће чак и селективна сарадња бити могућа онда када Русија промени своје понашање.

„Када се у круговима аналитичара појављују такве ствари онда то говори о промени расположења у владајућој елити. Видећемо како ће се то одразити у практичној политици али за сада практична политика лидера ЕУ, укључујући Немачки и Француску, на жалост, није превише оптимистична“, рекао  је Лавров.

Он је додао да у Паризу има више жеље да се очувају односи с Москвом, бар је такав, како каже, став председника Емануела Макрона.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала