Русија: Преко 14.000 новооболелих; Министар: Епидемиолошка ситуација и даље крајње напета

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаТестирања вакцине против вируса корона у Русији
Тестирања вакцине против вируса корона у Русији - Sputnik Србија
Пратите нас
Број нових случајева инфекције вирусом корона у последња 24 сата у Русији је премашио 14.000, саопштио је Оперативни штаб. Највише нових случајева има у Москви – 4.573. Преминуло је 239 људи, а успешно се опоравило скоро 8.000 пацијената. Министар здравља Русије упозорава да је епидемиолошка ситуација и даље врло напета.

Министар Михаил Мурашко истиче да становништво треба да поштује све препоруке како би се ризици по државу свели на минимум.

Понашање становништва у датим околностима је од кључног значаја, додао је он.

„Ситуација је и сада крајње напета, неопходно је да становништво поштује постојеће препоруке како би се смањили ризици по земљу, укључујући економију. На жалост, не поштују сви препоруке“, рекао је министар на седници Думе о здравственој заштити.

Он је навео да 20 одсто оболелих о вируса корона има лакшу клиничку слику, 11 одсто тежу, а 1,5 одсто најтежу.

Број најтеже болесних пацијената задржао на истом нивоу без обзира на раст броја оболелих, додао је Мурашко.

Мурашко је навео и да у Русији четири компаније раде на производњи вакцина против вируса корона.

„Поред већ регистроване вакцине ради се на још две – вакцини ‘Вектора’ и Института ‘Чумаков’. Све вакцине које или су регистроване или је у току њихова регистрација имају различите технолошке платформе и производиће се у различитим производним капацитетима. На тај начин ћемо добити различите типове вакцина за различите категорије пацијената, наравно, након потврде њихове клиничке ефикасности“, навео је Мурашко и додао да је сада главни задатак да се осигура масовна производња.

У међувремену, градоначелник Москве Сергеј Собјањин најавио је да ће се од наредне недеље ђаци нижих разреда основних школа вратити у учионице, после јесењег распуста, док ће ученици старијих разреда наставу пратити он-лајн.

Такође, приватним образовним институцијама сугерисано је да пређу на рад од куће.

Јесењи распуст је због епидемиолошке ситуације био продужен, а та мера се, како је рекао градоначелник, показала као делотворна, па се удео деце међу оболелима од короне смањио са 19 на 11 одсто.

У Москви су и даље на снази мере ношења маски и рукавица, а послодавци су дужни да 30 одсто запослених пребаце на рад од куће. Старијим Московљанима саветује се да, без преке потребе, не излазе из кућа.

Од марта у Русији је регистровано 1. 326 178 инфицираних вирусом корона, а од тог броја битку с вирусом изгубило је 23.000, док се успешно опоравило око милион пацијената.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала