Русија припрема „Зевсове амандмане“ на амерички лунарни програм „Артемида“

© NASA . NASAСвемирски брод кружи око Месеца - илустрација
Свемирски брод кружи око Месеца - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Дух међународне сарадње, који карактерише Међународну свемирску станицу, треба да се одржи и у америчком лунарном програму „Артемида“, на пример, тако што ће се омогућити летови руским свемирским бродовима, рекао је генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.

„Сигуран сам да ће дух, који је настао приликом формирања Међународне свемирске станице, живети и изван ње. На крају крајева, наш тим ће учинити све да тако буде, и да се та сарадња и то партнерство сачувају. Знате да је Артемида била старогрчка богиња. Ми сада припремамо Зевсове амандмане на тај Артемидин споразум“, рекао је Рогозин.

Он је појаснио да руски свемирски бродови, који ће летети у далеки свемир, треба да буду повезани са америчким програмом.

Према речима Рогозина, треба прилагодити неке системе, како би Руси „могли да испоруче нешто на станицу, или нешто покупе са ње“.

НАСА је раније саопштила да је склопила споразум о заједничкој реализацији лунарног програма „Артемида“ са Канадом, Јапаном, УАЕ, Великом Британијом, Аустралијом, Италијом и Луксембургом.

Администрација америчког председника Доналда Трампа је раније саопштила да намерава да обнови летове на Месец са посадом 2024. године.

Нови лунарни програм „Артемида“ састојаће се од три фазе.

У првој фази обавиће се беспилотни лет свемирског брода „Орион“ око Месеца и назад, који је планиран за крај 2020. године. Друга фаза, планирана за 2022. годину, предвиђа облетање Земљиног природног сателитског у броду са посадом, док у трећој фази НАСА намерава да астронаути слете на Месец.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала