Председник Кине поручио војницима: Припремите се за рат

© AP Photo / Ng Han GuanСи Ђинпинг
Си Ђинпинг - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Кине Си Ђинпинг позвао је војнике да уложе свој ум и енергију у припрему за рат током посете војној бази у јужној провинцији Гуангдонг.

Си је поручио војницима да буду у стању високе приправности и позвао их да буду апсолутно лојални, апсолутно чисти и апсолутно поуздани, пренео је ЦНН позивајући се на наводе кинеске државне агенције Синхуе.

Главна сврха Сијеве посете Гуангдонгу била је да одржи говор поводом 40 година постојања специјалне економске зоне Шенжен, која је основана 1980. године како би привукла страни капитал и одиграла виталну улогу у помагању кинеској економији да постане друга по величини у свету.

Војна посета организована је у тренутку док су тензије између Кине и САД, како наводи Си-Ен-Ен, на највишој тачки у последњих неколико деценија, а неслагања око Тајвана и пандемије корона вируса стварају оштре поделе.

Бела кућа је обавестила Конгрес у понедељак да намерава да прода три контингента оружја Тајвану.

У оштром одговору из Пекинга, портпарол Министарства спољних послова Џао Лиђиан позвао је Вашингтон да одмах откаже све планове продаје оружја Тајвану и прекине све америчко-тајванске војне везе.

Иако Тајван никада није био под контролом кинеске владајуће Комунистичке партије, власти у Пекингу инсистирају на томе да је демократско, самоуправно острво саставни део њихове територије, с тим што је сам Си Ђинпинг одбио да искључи војну силу да га заузме ако то буде потребно.

Упркос неодобравању кинеске владе, односи између Вашингтона и Тајпеја постали су ближи под Трамповом администрацијом.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала