Срби спремни на потез који Приштини компликује позицију

© Tanjug / Зоран ЖестићЛого Заједнице српских општина
Лого Заједнице српских општина - Sputnik Србија
Пратите нас
Главна последица евентуалног напуштања институција у Приштини, коју су Срби најавили уколико Заједница српских општина не буде формирана, биће пад владе Авдулаха Хотија. Јер њена парламентарна већина зависи од српске листе.

Према речима новинара Миливоја Михаиловића, ако би Српска листа напустила приштинске институције, политичка криза која међу косовским Албанцима већ постоји између опозиционог покрета Самоопредељење и владајуће коалиције, добила би нову димензију.

Срби имају потез који Приштини „веже руке“

„По Србe не могу да буду неке озбиљне последице. Српска листа, односно представници Срба у косовском парламенту показали би да имају озбиљну снагу, да имају велики уцењивачки потенцијал и да желе да се оно што је договорено у Бриселу коначно оствари“, сматра Михаиловић.

Једини одговор албанских странака било би постизање консензуса и формирање владе без Срба. Међутим, према Михаиловићевим речима, то не само да би био преседан, већ би тако нешто нарушило и имиџ косовских Албанаца у међународној јавности.

„У суштини, о томе да ли ће се формирати ЗСО или не, одлучиваће ипак Брисел. До сада, Брисел је прећутно био на страни албанске политике да се не дозволи ЗСО. Односно, косовски Албанци по други или трећи пут покушавају да продају ЗСО за неке нове уступке“, каже наш саговорник и подсећа да је одлука о формирању ЗСО донета под условом да Срби уђу у политички систем Косова и изађу на изборе. Срби су то учинили, али попуштање српске стране албанска страна није поштовала на адекватан начин.

Албанска елита није спремна на демократски искорак

Подсећајући да је досадашње учешће Срба у институцијама резултат притиска и великих политичких интереса, Живојин Ракочевић, новинар из Грачанице, каже да су од учешћа у институцијама најмање користи имали Срби који су „били украс непостојеће косовске мултиетничности“.

„Ако је ово тренутак разлаза са таквом праксом и косовским институцијама, онда је крајње време да странци, Албанци и Београд схвате да се Срби могу вратити ако се испуне следећи услови: обезбеђивање основних слобода за Србе; њихова права морају бити недодирљива; нико не сме да им прописује шта је њихова слобода; Срби се морају вратити у градове, морају одлучивати о својој судбини, економији, здравству, просвети, медијима; нико не сме доводити у питање њихово културно и духовно наслеђе“, каже Ракочевић.

Међутим, нереално је очекивати од албанске елите на Косову и Метохији тако велики демократски искорак. Док се то не догоди, Срби и Албанци на КиМ наставиће да живе у паралелним световима, који се срећу само на основном потребама и ништа више од тога, закључује Ракочевић.

Представници Срба са Косова и Метохије напустиће приштинске институције ако Приштина једнострано одлучи да не испуни, пред ЕУ потписану, обавезу о формирању ЗСО, најављено је после састанка представника Срба са Косова и Метохије са директором владине Канцеларије за КиМ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала