„Ужасна репутација“: Стејт департмент критиковао избор Русије за чланицу Савета за људска права УН

© AP Photo / Charles DharapakЗграда Стејт департментa
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички Стејт департмент саопштио је да жали што су Русија, Кина и Куба изабране за чланице Савета за људска права Уједињених нација.
„Пре усвајања те одлуке и након нашег напуштања Савета, Сједињене Америчке Државе позивале су државе-чланице да одмах предузму мере за реформисање Савета пре него што то постане непоправљиво. Нажалост, ти позиви нису били услишени и у уторак је Генерална скупштина УН поново изабрала земље са ужасном репутацијом у области људских права, укључујући Кину, Русију и Кубу. Венецуела је изабрана 2019. године“, саопштио је Стејт департмент.

Представници Стејт департмента су истакла су „ти избори још једном потврђују исправност одлуке САД о напуштању Савета и коришћењу других платформи и могућности за заштиту и унапређење универзалних људских права“.

Сличну изјаву је на свом Твитер налогу објавио амерички државни секретар Мајк Помпео.

​Иначе, Америка је напустила Савет 2018. године.

Подсетимо, на пленарном заседању 75. Генералне скупштине УН у уторак је саопштено да је Русија изабрана за чланицу Савета гласовима 158 земаља-чланица УН.

​Поред Русије, за чланице Савета за људска права УН изабране су и Боливија, Велика Британија, Кина, Обала Слоноваче, Мексико, Малави, Непал, Пакистан, Сенегал, Узбекистан, Украјина и Француска. Све ове земље су изабране на трогодишњи период који почиње 1. јануара 2021. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала