Вучић за руске медије објаснио став Србије о Косову после договора у Вашингтону

© Фото : Спутњику уступио Кабинет председника РСПредседник Србије Александар Вучић током потписивања споразума у Белој кући
Председник Србије Александар Вучић током потписивања споразума у Белој кући - Sputnik Србија
Пратите нас
Став Србије по питању Косова није се променио након потписивања споразума о нормализацији економских односа у Вашингтону, изјавио је председник Србије Александар Вучић за руске медије.
„Што се тиче става Србије, он је остао непромењен“, одговорио је Вучић на питање новинара.

Вучић је нагласио да се ради искључиво о економској нормализацији.

„Тамо не постоји ниједан политички моменат“, прецизирао је он.

Председник Србије истакао да није нарочито оптимистичан у погледу решавања политичких питања.

„Очигледно је да нам предстоји веома дуга, тешка, рекао бих, чак и болна потрага за компромисом, ако је то уопште могуће“, закључио је Вучић.

Вучић је такође скренуо пажњу на то да Србија није потписала документ у којем Израел признаје Косово, а Косово Израел.

„Ово је разлика између српске и албанске верзије докумената који су потписани. Нисмо потписали трилатерални документ“, рекао је он.

Вучић и премијер непризнатог Косова Авдулах Хоти потписали су 4. септембра споразум о нормализацији економских односа уз посредовање америчког председника Доналда Трампа у Белој кући. Према извештајима медија, споразум, између осталог, предвиђа инвестиције од 13 милијарди долара у заједничке пројекте, укључујући инфраструктуру.

Србија неће ући у НАТО

Вучић је додао да ће Србија штитити своју територију без придруживања било којим војним структурама.

„Србија никада неће ући у НАТО нити било коју другу војну структуру. Биће независна, самостална, слободна држава која се придржава политике војне неутралности“, рекао је он.

„Већ осам година – желео бих то да кажем целој руској јавности – слушам разговоре о томе да би Вучић желео да Србију укључи у НАТО, да је издајник који само покушава да искористи тренутак да то учини. Сви велики пријатељи Русије завршили су у НАТО-у, осим издајника Вучића“, додао је председник.

Без санкција Русији

Србија никада неће увести санкције против Русије, чак и у случају притиска на Београд, додао је Вучић.

„Србија није уводила и никада неће уводити санкције Русији... Упркос чињеници да смо били под притиском и вероватно ћемо бити под притиском, и налазимо се на европском путу, али ћемо задржати своју став и нећемо кварити односе са Русијом“, закључио је он.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала