„Без штетних ефеката“: Руски министар објаснио зашто је примио „Спутњик V“ вакцину

© Sputnik / Maksim Blinov / Уђи у базу фотографијаРуски министар индустрије и трговине Денис Мантуров
Руски министар индустрије и трговине Денис Мантуров - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски министар индустрије и трговине Денис Мантуров открио је зашто је изабрао вакцину против корона вируса засновану на хуманим аденовирусима, а не на аденовирусима мајмуна.

У интервјуу за „Блумберг“, Мантуров је рекао да је примио руску вакцину „Спутњик V“ пре краја испитивања фазе 3, јер она нема штетне ефекте, осим благих симптома.

„Више ценим хумани аденовирус. Ова метода је добро позната и формула је доступна, тако да сви стручњаци могу добити јасну слику о томе како вакцина делује и које су њене користи. Нема штетних ефеката, осим, можда благих симптома током првих неколико дана. Имао сам грозницу увече, можда неколико сати, а сутрадан благу главобољу“, рекао је Мантуров.

Према његовим речима, вакцинисао се јер је сматрао да је то његова одговорност пошто је задужен за производњу вакцина. Мантуров је нагласио да му је вакцина помогла да заштити себе и оне са којима ради, јер се у свом послу среће са много људи.

Министар је додао да су његови син и 84-годишња мајка такође примили вакцину „Спутњик V“.

Како делује руска вакцина?

Вакцина, коју је развио Институт Гамалеј и која омогућава појединцима да развију имунитет против ковида 19 до две године, заснована је на аденовирусу, вирусу који може да изазове прехладу. Научници га прво модификују, претварајући га у аденовирусни вектор који је безопасан и није у стању да се репродукује у људском телу. После тога, убризгавају геном САРС-ЦоВ-2 у аденовирусни вектор.

Када се вакцина да појединцу, ћелије у телу почињу да производе протеински врх корона вируса, што подстиче имуни систем да производи антитела и активира ћелије које уништавају оне заражене вирусом корона.

Вакцина „Спутњик V“ је јединствена зато што се заснива на два серотипа хуманог аденовируса – број 5 (Ад5) и број 26 (Ад26) – што му даје јасну предност у односу на једновекторски приступ који користе други произвођачи. „Спутњик V“ се састоји од две инјекције које се примају у интервалу од три недеље.

Русија је у августу регистровала прву вакцину против корона вируса у свету - „Спутњик V“, коју су здравствени стручњаци широм света високо оценили, а рецензија је објављена у реномираном медицинском часопису „Лансет“. Вакцина „Спутњик V“ тренутно је на крају испитивања фазе 3.

Према Кирилу Дмитријеву, извршном директору Руског фонда за директна улагања (РДИФ) – организације која је уложила у развој вакцине, 50 земаља већ је изразило интересовање за куповином вакцине. РДИФ је примио захтеве из више од 20 земаља за укупно милијарду доза „Спутњика V“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала