„Билд“: Немачка се тајно припрема за нуклеарни рат

© AFP 2023 / SASCHA SCHUERMANNНемачки ловац
Немачки ловац - Sputnik Србија
Пратите нас
У Немачкој су одржане тајне вежбе спровођења борбених дејстава уз употребу нуклеарног оружја, пише немачки лист „Билд“.

Према информацијама листа, вежбе под називом „Стабилно подне“ одржане су на авио-бази Нервених у држави Северна Рајна-Вестфалија уз учешће немачког ваздухопловства и његових НАТО савезника.

У маневрима су учестовали ловци-бомбардери, који су у стању да носе нуклеарно оружје, а главни циљ вежби је, како тврди „Билд“, увежбавање одбране Немачке помоћу атомских бомби.

Истовремено, у чланку је изражено мишљење да је тренутно ризик од започињања нуклеарног рата много већи, него у протекле три деценије.

Аутори сматрају да је главни разлог томе повлачење Сједињених Америчких Држава из Споразума о ликвидацији ракета средњег и мањег домета.

Споразум о ликвидацији ракета

Почетком прошле године Вашингтон је објавио о једностраном повлачењу из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, оптужујући Русију за дугорочно кршење овог Споразума. Москва одбацује све оптужбе. Председник Русије Владимир Путин потписао је почетком јула 2019. године закон о обустављању Споразума. Русија је више пута саопштавала да се у потпуности придржава Споразума о ликвидацији ракета. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да су америчке оптужбе неосноване.

Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета забрањивао је странама да поседују нуклеарне и конвенционалне балистичке и крстареће ракете копненог базирања домета од 500 до 5,5 хиљада километара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала