Бугарски министар одбране: У Бугарској нема пилота који је против набавке америчког ловца Ф-16

CC BY-SA 2.0 / (U.S. Air Force / Tech. Sgt. Jerilyn Quintanilla / Два америчка ловца Ф-16 "Фајтинг фалкон" лете изнад Аљаске
Два америчка ловца Ф-16 Фајтинг фалкон лете изнад Аљаске - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарски министар одбране Красимир Каракачанов коментарисао је изјаву команданта Ратног ваздухопловства Бугарске Димитра Петрова о томе да Бугарска вероватно неће моћи да у исто време прими свих шеснаест америчких авиона Ф-16, истакавши да Петров није против набавке авиона и да у бугарској нема пилота који је против тога.
„Командант Ратног ваздухопловства је до пре само неколико дана био командант ваздухопловне базе „Граф Игнатијево“ и један је од наших најбољих пилота. Човек се до сада није сусретао са медијима и мислим да се уверио да неки медији немају добре намере, јер су након његове изјаве настале отворене спекулације. Он је добар војник, а сада ће морати да научи како да комуницира са медијима“, изјавио је бугарски министар.

Он је додао да командант Ратног ваздухопловства није против авиона Ф-16, и да у бугарској авијацији нема пилота који би били против овог ловца. Такође је сугерисао да Петров можда страхује због чињенице да Бугарска не користи све хеликоптере „Кугар“ и авионе „Спартан“.

Према речима премијера Бугарске Бојка Борисова, током 2017. године због скупог одржавања летела су само четири од 12 француских „Кугара“, од три италијанска авиона „Спартан“ само један, а почетком 2018. године више није ни он коришћен због недостатка средстава за одржавање.

Ловац Ф-16 - Sputnik Србија
Бугарски командант о куповини авиона: Ако се Ф-16 претвори у број 16, ко ће њима да лети?
„Шта је он заиста рекао? Ако сада не стигне осам, већ 16 авиона, немамо обучено особље, немамо хангаре за њих, немамо инфраструктуру. Зашто? Јер су сва финансијска средства издвојена за куповину првих осам авиона и обуку 12 пилота. Можда ћемо имати ситуацију као са авионима 'Спартан' и 'Кугар'. Колико 'Спартана' и 'Кугара' је коришћено од кад су купљени?“, истакао је Каракачанов.

Бугарска је послала Сједињеним Америчким Државама услове под којима може да набави следећу серију ловаца, јер ће 2024. године, када стигне први авион, бити прекасно за то, додао је министар.

„Сада могу да кажем да ће плаћање бити на рате. Али још увек чекамо званични одговор. Мислим да ћемо га добити у року од две недеље“, рекао је Каракачанов.

Раније је Петров изјавио да још нема довољно летачког особља и инфраструктуре за смештај целокупне ескадриле, пошто је уговор био потписан за набавку само осам авиона. У Атлантском центру Бугарске је изјава команданта ваздухопловства изазвала оштре критике, организација сматра да је Петров издао оружане снаге.

Прошлог лета Бугарска је платила првих осам авиона Ф-16, који су коштали око 1,26 милијарди долара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала