Црна Гора: Партије нове већине доставиле Кривокапићу списак заинтересованих ресора

© Tanjug / MARIJA PETROVICЗграда Скупштине Црне Горе
Зграда Скупштине Црне Горе  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Све политичке партије из нове већине доставиле су мандатару Здравку Кривокапићу предлоге за нека од 18 министарства за која сматрају да имају адекватан кадар за руковођење тим ресором у новој влади, пише Дан.

Према информацијама Дана, има доста преклапања око жеља за истим ресорима међу партијама, што значи да ће мандатар Кривокапић морати да донесе коначну одлуку.

Наводи се да је највише захтјева за мјесто потпредсједника Владе, Министарство пољопривреде и руралног развоја, Министарство просвјете, Министарство унутрашњих послова (МУП) и Министарство вањских послова (МВП). За неколико ресора ниједна партија није заинтересована, и то Министарство спорта, Министарство за људска и мањинска права, Министарство финансија.

Раније је постојао договор са мандатаром да се за ресор Министарства економије и Министарства финансија побрине он лично, односно да на те функције именује експерте.

Како сазнаје Дан, Демократски фронт (ДФ) је у допису Кривокапићу навео да траже мјесто потпредсједника Владе и да имају кадар за челне функције у МУП-а, МВП-а, Министарству саобраћаја и поморства, Министарству економије, Министарству одрживог развоја и туризма, Министарству здравља, Министарству просвјете, Министарству културе и Министарству јавне управе или Министарству пољопривреде и руралног развоја.

Здравко Кривокапић - Sputnik Србија
Кривокапић: Ја нисам бунар жеља

С тим што би функцију потпредсједника уједно обављао један од десет министара из редова ДФ-а.

У предлогу Демократске Црне Горе наводи се да имају кадар за челне функције у Министарству одрживог развоја и туризма, Министарству пољопривреде, Министарству културе, МВП, Министарству правде, Министарству просвјете, Министарству рада и социјалног старања, а траже и једну позицију потпредсједника Владе, који би уједно био и министар.

Из Социјалистичке народне партије (СНП) су такође предложили ресоре које би њихови чланови могли покривати.

И то једно мјесто потпредсједника Владе и четири министарства и то пољопривреде и руралног развоја, рада и социјалног старања, Министарство саобраћаја, као и Министарство просвјете.

Како Покрет за промјене (ПзП) са мандатаром преговара посебно, они су тражили позицију у безбједносном сектору, тачније Министарству одбране, уз коју би ишла и позиција потредсједника владе, Министарство просвјете, Министарство науке и Министарство одрживог развоја и туризма јер за то сматрају да имају најбољи кадар.

Нагласили су и да су то захтјеви само што се тиче Владе и да ће позиције тражити на нивоу државних секретара и директора директората.

Из Грађанског покрета УРА су се још раније изјаснисли да имају кадар који би покрио позицију министра одбране и министра унутрашњих послова, а међу њиховим захтјевима су још и Министарство здравља, Министарство правде и Министарство пољопривреде и руралног развоја.
Наводи се да је и УРА тражила мјесто потпредсједника Владе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала