Да ли ће жеља да угоди и Москви и Вашингтону коштати бугарског премијера политичке будућности?

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПремијер Бугарска Бојко Борисов
Премијер Бугарска Бојко Борисов - Sputnik Србија
Пратите нас
Једини разуман разлог због којег је бугарски премијер Бојко Борисов почео да говори о изградњи седмог блока нуклеарне електране „Козлудиј“ је страх за своју политичку будућност и да би превелико „одушевљење“ „Балканским током“ и нуклеарком „Белене“ могло да га кошта подршке Запада, пише бугарски лист „Капитал“.

Аутори чланка сматрају да је бугарска министарка енергетике Теменужка Петкова обећала да ће се и реализација нуклеарке „Белене“ наставити, како се Москва не би љутила.

„То означава потпуну нејасноћу поводом енергетске будућности земље, у коју никако не могу да буду укључене и нова станица у 'Белене' и нови нуклеарни блок у 'Козлудију'. Резултат такве политичке сервилности на Истоку и Западу биће минимум пропуштене прилике за трансформисање енергетике и огромна улагања у нуклеарне електране, али у сваком случају значиће повећање цене електричне енергије и погоршање инвестиционог окружења“, наведено је у чланку.

Истовремена изградња „Козлодуја“ и „Белене“ – ни за пола века

Према мишљењу аутора, истовремену изградњу новог седмог блока „Козлодуја“ и реализацију нуклеарке „Белене“ немогуће је замислити ни после 2050. године, када ће бити затворени пети и шести блок „Козлодуја“.

„Реалнији сценарио је или један или други, али у сваком случају, до тада ће развој технологија, укључујући појаву водоника као извора енергије, коренито променити ситуацију и потреба за таквим станицама би могла да нестане у потпуности“, сматрају аутори.

Подсетимо, Борисов је у уторак саопштио о изградњи новог блока нуклеарне електране „Козлудиј“ и набавци америчког реактора за њу. С тим у вези, бугарска министарка енергетике је рекла у среду да Бугарски енергетски холдинг започиње преговоре са америчким компанијама.

Све то се догодило буквално 10 дана након посете помоћника америчког државног секретара Френсиса Фенона и његове оштре критике поводом реализације „Балканског тока“ и нуклеарне електране „Белене“ на територији Бугарске. Дипломата је рекао да су оба пројекта инструменти руског утицаја. Према речима Петкове, нема повезаности између посете Фенона и одлуке да се искористи америчка технологија при изградњи новог блока „Козлудија“.

У среду је чланица бугарске Социјалистичке партије Светлана Шаренкова такође критиковала владину одлуку о америчком реактору за „Козлодуј“. Она сматра да Борисов износи такве предлоге само како би себи пружио прилику да остане на власти.

„Премијер само жели да спаси сопствену кожу, али ни његове фантазије у области нуклеарне енергетике, ни унапред плаћени авиони Ф-16 неће му завршити посао, јер ни Вашингтон не може да му гарантује да ће остати на власти“, пише лист.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала