Министарство осудило насиље над уметничким слободама и скаредне садржаје

© Фото : Twitter/Marko SomboracУништена изложба андерграунд стрипова групе „Момци“ у Старој капетанији
Уништена изложба андерграунд стрипова групе „Момци“ у Старој капетанији - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство културе и информисања, реагујући на упад у Уметничку галерију „Стара капетанија” у Земуну и уништавање изложбе андерграунд стрип групе „Момци“, осудило је данас сваки вид насиља над уметничким слободама и угрожавање физичког интегритета аутора и посетилаца на културним догађајима.

Истовремено у Министарству културе сматрају да „приказивање и афирмисање скаредних и неморалних садржаја, заогрнуто плаштом наводне стваралачке креативности, с пуним правом изазива негативне реакције највећег дела јавности“.

„Призори са искасапљеним бебама одсечених удова или са секирама у главама недоношчади представљају патологију и девијацију свести, а не уметност у било ком њеном облику. Ма колико то неко желео да оповргава, ово друштво и даље уме да разликује добро и зло у њиховим основним садржајима и постојаће све док то буде умело“, наведено је у саопштењу Министарства културе и информисања.

У Министарству културе наглашавају да „напад није смео да се деси, нити је смела да буде отворена изложба са ужасавајућим појединим радовима“.

„Она делом свог такозваног андерграунд садржаја и припада ’подземљу‘ људског духа, као што и нападачи на њу припадају хулиганском подземљу. Оштро осуђујемо оба модела понашања и позивамо читаво друштво да поштује законске норме и општеприхваћена морална начела, како би се избегле све потенцијалне ситуације овог или сличног типа“, стоји у саопштењу.

Министарство од надлежних органа очекује да пронађу и приведу правди лица која су упадом на изложбу и другим недопуштеним радњама угрозила јавни ред и мир.

Вишедневна хајка на „Твитеру“ и „Фејсбуку“ против поставке андерграунд стрипова групе „Момци“ у Старој капетанији, у оквиру 11. Међународног фестивала „Задње доба“, завршила се вандалским упадом групе младића, који су покидали са зида и поцепали стрип-табле.

Прочитај још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала