Хрвати наоружани до зуба: Крцати подруми и тавани — за још један рат

Пратите нас
Рањавање полицајца испред зграде Владе Хрватске у Загребу и самоубиство нападача отворило је бројна питања у нашем комшилуку. Хрватски медији јављају да су у тој земљи грађани наоружани до зуба и то илегалним оружјем, а премијер Хрватске говорио је о екстремизму који није увезен већ је, како је рекао, хрватски производ.

Младић који је пре неколико  дана кренуо у крвави поход у центру хрватске престонице пуцао је из аутоматске пушке АК 47, популарног Калашњикова. Како јавља РТЛ, оно што највише забрињава је да овог смртоносног оружја по хрватским двориштима, подрумима и таванима има за још један рат. Према неким проценама, наводи се, у Хрватској има око милион комада илегалног оружја и грађани се на друштвеним мрежама „хвале“ поседовањем истог и не хватају опасности које се иза тога крију.

„Оружје је у сваком случају интересантно и они мисле да су кул и велике фаце, али је опасно што је ту посреди једна радикализација, а њима то све изгледа као видео игрица, нису ни свесни последица. Друштвене мреже погодују овом феномену који је опасан за друштво“, казао је Тонћи Продан, стручњак за безбедност са студија форензике у Сплиту.

Опасно гомилање оружја по шупама и гаражама

Опасна је потенцијално и гомила илегалних пушака и пиштоља скривена по шупама и гаражама, али МУП Хрватске нема званичну процену колико тога има.

Ипак, хрватска полиција је поново позвала грађане да оружје врате, без санкција

Током 2020. године у Хрватској је заплењено више од 380 пушака, пиштоља и осталог оружја и више од 18 хиљада метака и друге муниције. У акцији “Мање оружја мање трагедија” у последњих 13 година прикупљено је више од 340.000 комада оружја И више од пет милиона метака. А они који оружје продају легално – објашњавају у Хрватској су процедуре веома строге.

Оружје не убија људе, људи убијају људе

На питање изгледају ли и легални власници оружја лоше, Бранимир Кончевски, продавац опреме за лов је рекао: „'Да нажалост то је тако, постоји изрека – оружје не убија људе, људи убијају људе. Оружје је ствар која сама неће урадити ништа ако је у правим рукама“'.

Али због количине оружја у погрешним рукама Продан предвиђа да напад у Загребу неће бити последњи.

„Таквих ситуација је могуће очекивати и у будућности због заосталог оружја из Домовинског рата ког је јако много“, поручио је он.

Хрватски портал 24 сата наводи да илегално оружје из Хрватске већ годинама завршава код криминалаца, а све чешће и код разних терориста широм света.

Подсећају и на случај када је новинар „Јутарњег листа“ у јануару у Карловцу за 600 евра купио калашњиков који је предао полицији.

Радикализација и екстремизам - хрватски производ

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је има озбиљан друштвени проблем радикализације и екстремизма који долази из саме земље и са којим ће се институције приоритетно бавити у наредном периоду.

„То није увезено, то је хрватски производ“,  рекао је Пленковић.

Он је радикализацијом назвао напад аутоматским оружјем на полицајца пред зградом хрватске Владе на Марковом тргу, указујући да је неко утицао на нападача да то учини.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала