Немци и Французи на прекретници: Између здравствене и економске катастрофе

© Ludovic MarinФранцуски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел
Француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија
Пратите нас
Обарање неславних рекорда у броју новооболелих од вируса корона не забрињава толико Немце и Французе, колико их брине економски опстанак услед кризе коју је изазвала епидемија. Французи страхују да је полицијски час уведен као најава новог отпуштања, а Немци ће учинити све да економија не застане, a да последице буду што мање.

Председник Француске Емануел Макрон најавио је увођење полицијског часа у трајању од 21 час до 6 ујутру, почев од суботе, а у трајању од четири недеље. То је изјавио након увођења ванредног стања у овој земљи због драстичног погоршања епидемиолошке ситуације. У последња 24 часа регистрован је још 22.591 случај заразе, а преминуле су 104 особе.

На састанку немачке канцеларке Ангеле Меркел са премијерима 16 немачких покрајина уведене су нове мере, с обзиром да и ова држава бележи рекорде у бројкама од почетка епидемије вируса корона. Последњи податак је 6.638 заражених у једном дану. Новим мерама је уведена обавеза ношења маски у регионима који су нарочито погођени инфекцијом, ограничавање рада угоститељских објеката до 23 часа, нова правила за повратак грађана из иностранства, која подразумевају обавезан карантин у трајању од 10 дана уколико не постоји ваљани разлог путовања...

И Немце и Французе плаши економски крах

Ненад Радичевић, дописник РТС-а из Немачке, за Спутњик појашњава да је циљ власти да се избегне друго затварање, не само због реакције грађана, него због економије како би се избегао нови економски пад. Он подсећа на изјаву канцеларке да се не ради више само о томе да се не оптерети здравствени систем, већ да се спречи да пандемија претерано утиче на економски развој.

„Мислим да се грађани Немачке у томе не разликују од грађана Србије, на пример. Свима је више мука од пандемије. Тако да има оних који су незадовољни и који су спремни да се побуне, али далеко од тога да се овде неће поштовати евентуално затварање, а то за сада не делује извесно. Пре ће бити да ће се све чинити да ништа не стане, односно да функционише на тај начин да економске последице буду што мање“, каже наш саговорник.

Он указује да је у односу на број становника број новорегистрованих случајева заразе у Немачкој неколико пута мањи него у суседним земљама као што су Холандија, Белгија или Француска. Али, ова ситуација свакако брине немачке власти, пре свега што се број новооболелих свакодневно увећава и три пута је већи него пре десет дана.

© AP Photo / Michele TantussiС обзиром на то да је Немачка веома регионализована држава, Меркелова нема тај луксуз и слободу без договора са регионалним лидерима изађе пред медије и објави увођење полицијског часа.
Немци и Французи на прекретници: Између здравствене и економске катастрофе - Sputnik Србија
С обзиром на то да је Немачка веома регионализована држава, Меркелова нема тај луксуз и слободу без договора са регионалним лидерима изађе пред медије и објави увођење полицијског часа.

„Чак и сама Ангела Меркел истиче да је Немачка сада у експоненцијалној фази наглог повећања броја новозаражених и да се земља налази на прекретници. Она је на састанку са премијерима покрајина релативно благо рекла да је питање да ли су новодоговорене мере довољне или не. Немачки медији извештавају да је она на састанку била отворенија и да је рекла да оно што су договорили није довољно оштро да би била спречена катастрофа. И да ће се поново видети за две недеље... Њу брине што сваки од 16 премијера тражи и најмањи изговор да не буду уведене неке оштрије мере“, каже Радичевић.

Он подсећа да је Немачка веома регионализована, тако да Меркелова нема тај луксуз и слободу да као француски председник без договора са регионалним лидерима изађе пред медије и објави увођење полицијског часа.

„Оно што је очигледно био окидач у протеклих месец дана јесу приватне забаве, односно свадбе, приватна окупљања већег броја људи, дружења, у неким случајевима су то биле пословне средине“, објашњава Радичевић.

Французи се највише брину за посао

Председник Савеза Срба у Француској Ђуро Ћетковић сматра да ће Французи лако прихватити полицијски час, јер се очекује да нове мере ванредног стања неће бити онакве какве су биле у периоду од марта до јула. Њих више брине потенцијални губитак посла услед кризе изазване епидемијом.

„Казне су јако строге, 1.500 евра ако вас ухвате да шетате за време полицијског часа. Ради се не о целој Француској, него о четири града. Француски народ је бунтован, они стално праве штрајкове и буне се за плате, пензије, за све. Такви су били ’Жути прслуци‘ и протести против реформе пензионог фонда. Међутим, испоставило се да јесен није била ’врућа‘, већ да су сви окупирани својим проблемима, у првом реду како сачувати посао или шта да раде ако је посао изгубљен“, каже Ћетковић за Спутњик, додајући да не очекује протесте због нових мера, јер нити се помињу нити је ко спреман да излази на улице.

Он наглашава да су Французи у грчу и страху шта ће бити, односно, да ли је овај полицијски час уведен како би се најавило ново отпуштање радника, јер се фабрике затварају. То је, према његовим речима, највећа преокупација Француза.

© AP Photo / Christophe EnaОчекује се да нове мере против корона вируса у Француској не буду строге као што су биле у првом таласу епидемије, од марта до јула.
Немци и Французи на прекретници: Између здравствене и економске катастрофе - Sputnik Србија
Очекује се да нове мере против корона вируса у Француској не буду строге као што су биле у првом таласу епидемије, од марта до јула.

Ресторани пуни младих

На питање да ли су грађани Француске у паници због нових бројки са ковидом, Ћетковић каже да је тако, не би ресторани били пуни младих.

„Цифре јесу велике, али када масовно тестирате људе, добићете јако пуно заражених. Опасно је што има 1.500 људи на респиратору и ту је питање колико ће се њих извући. Због тога је стање приправности, како власти то зову“, указује саговорник Спутњика.

Ћетковић закључује да се још не зна шта ће додатно бити уведено од мера, али да власти разматрају да се избегне ограничење авио и возног саобраћаја, јер је то зона туризма, која је највише погођена.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала