Нова теорија о једној од највећих мистерија: Да ли се тајна Ћилибарске собе крије под морем /фото/

© Sputnik / Sergey VelichkinЋилибарска соба у Екатеринином дворцу у Царском селу у близини Санкт Петербурга
Ћилибарска соба у Екатеринином дворцу у Царском селу у близини Санкт Петербурга - Sputnik Србија
Пратите нас
Олупина немачког брода, потопљена последњих дана Другог светског рата, можда крије остатке Ћилибарске собе, једне од највећих нерешених историјских мистерија.

Рониоци предвођени Томажем Штахуром, открили су остатке брода „Карлсруе“ на дну Балтичког мора, недалеко од градића Уштка, на дубини од 88 метара, после више од годину дана потраге.

Брод дуг 66 метара последњи је који је испловио из Калињинграда, тада познатог као Кенинсберг, који је био под немачком окупацијом. Учествовао је у априлу 1945. године у масовној евакуацији Немаца из тог дела, тада познатог као Источна Пруска, који је у то време припадала Немачкој, пише Лајвсајенс.

Евакуација, позната и као Операција „Ханибал“ започета је због напредовања Црвене армије, која је поразила нацистичке снаге.

Брод је напустио Калињинград 12. априла 1945. године са 1.000 путника и 360 тона терета. Међутим, у зору 13. априла, погођен је торпедом из совјетског авиона, а преживело је само 113 људи са брода.

Многи историчари верују да би у њему могли да се нађу остаци Ћилибарске собе, коју су Немци украли из Царског села у Санкт Петербургу.

Макета Ћилибарске собе - Sputnik Србија
Моја Русија: Мистерија Ћилибарске собе /видео/

Собу направљену од шест тона ћилибара и обложену драгим камењем и златом добио је на поклон руски цар Петар Велики од пруског владара Вилхелма Првог у залог пруско-руског савезништва у рату против Швеђана.

Њена израда трајала је целих десет година, а пре него што су је Немци украли, налазила се у дворцу Катарине прве, супруге Петра Великог.

Кустоси који су били задужени за њу, покушали су да сакрију Ћилибарску собу, али су је Немци открили и запленили. Потом су је у деловима пребацили у Кенинсберг, где су је поново изложили.

Међутим, после ослобођења Калињинграда и повлачења Немаца, Ћилибарској соби се губи сваки траг.

Због тога историчари сматрају да је управо бродом „Карлсруе“ покушано тајно пребацивање те драгоцености у Немачку.

Рониоци су успели да приђу олупини, али роњење на дубини од 88 метара није једноставно, па сада намеравају да је истраже користећи модерне технологије.

Штахура каже да је брод релативно очуван и да се на њему виде војна возила и спакован терет на палуби, али не и шта је у њему.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала